Voor motoren van meer dan 50 cc, bromfietsen en scooters is een motorhelm met CE-label verplicht. Voor bestuurders van voertuigen van minder dan 4000 W volstaat een gewone fietshelm.

In welke gevallen is een motorhelm verplicht?

Motorrijders en passagiers van motoren van meer dan 50 cc moeten een motorhelm met CE-label dragen, in combinatie met de rest van hun volledige uitrusting (handschoenen, jas en lange broek, hoge schoenen of laarzen). Op de bromfiets of scooter is alleen een helm verplicht.

Bestuurders en passagiers van een speed pedelec (minder dan of gelijk aan 4000 W en met een maximumsnelheid van 45 km/u) mogen kiezen tussen een motorhelm en een gewone fietshelm.

Het ECE-label

De motorhelm moet officieel goedgekeurd zijn. Slechts één type helm biedt voldoende bescherming: het model met het ECE-label. Andere helmen hebben soms ontoereikende eigenschappen en zijn niet altijd efficiënt bij schokken.

Een motorhelm krijgt dit label pas als hij alle veiligheidstesten van de Europese organisaties goed doorstaat. Voor fietshelmen wordt geen specifieke erkenning aanbevolen. Ze moeten gewoon beschermen rond de slapen en aan het achterhoofd.

Maak de kinband van de helm vast

Een motorrijder met een reglementaire helm waarvan de kinband niet passend of niet vastgemaakt is, is onvoldoende beschermd bij een val. De kinband moet dus gesloten en goed aangetrokken worden zodat het accessoire niet kan bewegen.

Uitzondering: compartimenten voor passagiers

Op de regel voor het verplicht dragen van de helm geldt één uitzondering. Die heeft betrekking op motoren, trikes en lichte quads met een apart compartiment voor passagiers. Dat komt doordat de bestuurder en passagier beschermd zijn door een veiligheidsgordel of veiligheidssysteem voor kinderen.


© Motoren & Toerisme