Video: Monte Boldone

De Giro d'Italia 2023 sleept zich naar de aankomst in Milaan. De redenen voor de bedrukte sfeer in Italië's wielerronde zijn al meer dan genoeg aan bod gekomen in de mainstream media, dus daar moeten we niet dieper op ingaan. Gelukkig was er gisteren, de 16e rit met aankomst op de Monte Bondone. En liet die beklimming nu geen belletje rinkelen? Juist, de Monte Bondone is dé lievelingsklim van M&T-medewerker en motorcoach Wim Depraetere.

De 3 favoriete toerbestemmingen van Wim Depraetere

De Monte Bondone duikt niet alleen af en toe in de Giro d'Italia op, de beklimming wordt ook door auto- en motorconstructeurs gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen. Bovendien is er ook een connectie met de autosport want de Trentijnse helling is ieder jaar - dit jaar tijdens het weekend van 10-11 juni - het decor voor een ronde van het Campionato Italiano Velocità Montagna. Vanuit Aldeno is de beklimming van de Monte Boldini zo'n 21.5 km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%.

Volgens de gespecialiseerde wielerwebsite www.touretappe.nl is dat gemiddelde evenwel een onderschatting. Door een relatief 'vlak' stuk - tussen km 7.5 en km 12 van de beklimming - van 3,4% gaat het gemiddelde fors naar beneden. Maar verderop heeft de Monte Bondone uitschieters tot 15%! Hoe dan ook, met een motorfiets zul je er ongetwijfeld iets comfortabeler boven geraken dan op  gelijke welke koersvelo. ;) Zeker als het een relatief krachtige naked als de Triumph Speed Triple betreft.

In de video hieronder krijg je alvast een impressie van hoe het is om met zo'n Brits scheurijzer de Monte Bondone te bedwingen.

De Monte Boldone is niet de enige toerattractie in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Meer ideetjes en een link naar een mooie route doorheen Trentino vind je in het artikel hieronder.

Vijf trekpleisters in Trentino

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/mic4376

Geschreven op 24 mei 2023
© Motoren & Toerisme