Sportnieuws: Historische eerste zege voor Aprilia en Aleix Espargaro

Sommige statistieken lijken wel te mooi om waar te zijn, tot ze waar zijn. Dat was gisteren ook het geval tijdens de 200e MotoGP-race van Aleix Espargaro. De Spanjaard debuteerde al in 2009 in de koningsklasse van de Motorsport, maar kon tot hiertoe nog nooit een GP winnen. Sterker nog, ook in de andere GP-klassen (125, 250cc en Moto2) waarin hij ooit uitkwam kon Aleix Espargaro – in tegenstelling tot broer Pol – nog nooit een GP winnen. Maar die nul werd gisteren magistraal van het bord geveegd met een klinkende overwinning in de GP van Argentinië op het circuit van Termas de Rio Hondo.

Aleix Espargaro op weg naar zijn en Aprilia's eerste zege in de MotoGP!

Een dag eerder had Espargaro ook al de pole-positie weten te pakken op een vrij chaotische verlopen zaterdag. De reden voor de organisatorische warboel waren de achterop geraakte flight cases van een aantal MotoGP-teams. Een defecte ‘Jumbo’ die in Kenia aan de grond moest blijven was daar debet aan. Maar tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen de motorfietsen van ondermeer Tech3 KTM Racing, Gresini Ducati en Mooney VR46 Racing toch nog aan. In twee vrije trainingen en een verlate kwalificatie-sessie moest het dan gebeuren voor de MotoGP-rijders.

Groot feest bij Aprilia Racing!

De zege in Argentinië is niet alleen voor Aleix Espargaro historisch. Het is ook Aprilia’s allereerste zege in de koningsklasse van de motorsport. In de zomer van 2018 kon Motoren & Toerisme-redacteur Bart Jacobs een kijkje achter de schermen nemen van het Aprilia Racing Team dat toen door de betreurde Fausto Gresini werd gerund. De PDF van dat verhaal vind je hieronder.

Tekst: BJ

Foto's: Aprilia Racing via Lulop.com

Geschreven op 4 april 2022
© Motoren & Toerisme