Motorsport LIVE: Weekend van 16-17 september 2023

Met de Bol d’Or in Le Castellet, de voorlaatste MXGP-ronde in Maggiora en de eerste ronde van de BSB Showdown in Oulton Park heeft het motorsportweekend wel wat lekkers te bieden.

FIM EWC – Bol d’Or

Het F.C.C. TSR Honda France-team in actie tijdens een nachtelijke pitstop in de Bol d'Or van 2022. Foto: Honda News

Met de Bol d’Or op het circuit van Le Castellet (nabij Marseille) is het FIM EWC – of WK Endurance – aan z’n vierde en laatste ronde van het seizoen toe. Na de vorige ronde, de Suzuka 8 Hours, is er nog veel mogelijk in de WK-stand. Regerend kampioen F.C.C. TSR Honda France leidt de dans met 138 punten, dat zijn er 13 meer dan YART Yamaha en 38 meer dan het Belgische BMW Motorrad World Endurance-team. Tenslotte zijn ook Yoshimura SERT Motul en Kawasaki Webike Trickstar niet helemaal uitgeteld. Omdat het een 24 uurs race betreft zijn er voor de winnaar 40 punten te rapen, maar het FIM EWC-reglement stipuleert dat het puntenaantal in de laatste ronde vermeerdert wordt met een factor 1.5. Dat betekent dus dat er 60 (ipv 40) punten te rapen zijn aan de finish. Voeg daarbij ook nog eens de punten (10 punten voor de leider) die er te verdienen zijn na 8 en 16u in de wedstrijd en de 5 punten die het team met de beste kwalificatietijd kan opstrijken en je komt aan een maximum van 85 punten uit.

Video: How to master... Eau Rouge

Hoe bedwing je de legendarische bochtencombinatie op het circuit van Spa-Francorchamps?

De Belgische inbreng in het FIM EWC beperkt zich niet enkel tot twee teams (BMW Motorrad World Endurance en KM99 ), want er komen ook vier landgenoten aan de start van deze Bol d’Or. Dan hebben we het over Bastien Mackels (KM 99 - Yamaha), Loris Cresson (BMRT 3D Maxxess Nevers - Kawasaki), Gian Mertens (TRT27 Bazar 2 La Bécane – Suzuki) en Luca De Vleesschauwer (Pitlane Endurance – Yamaha). De Vleesschauwer, een Oostvlaming van 21 combineert z’n FIM EWC-campagne dit jaar met een volledig seizoen in de Supersport-klasse van het IDM en gastoptredens in onze eigen Benelux Trophy. In de twee eerste FIM EWC-races van het seizoen kwam De Vleesschauwer nog voor Energie Endurance op een Superstock Kawasaki ZX-10RR uit, nu vervangt hij Nederlander Rob Hartog bij een ander Frans Superstock-team, Pitlane Endurance.

De Bol d’Or is vanaf zaterdag te volgen op Eurosport en Auvio.be het gratis streamingplatform van RTBF.

Meer info, nieuw en uitslagen van de Bol d’Or vind je op www.fimewc.com

MXGP – GP van Italië

Liam Everts tijdens de GP van Italië van vorig jaar in Maggiora: een circuit waarop je maar beter geen last van hoogtevrees hebt! Foto: KTM Images/Ray Archer

Dit jaar geen drie, maar twee cross-GP’s in het land van motorfietsen en motorsport. Die van Trentino in Pietramurata hebben we in april al gehad en dus is het nu tijd voor de echte GP van Italië, in Maggiora. Dat kleine dorp in Piemonte werd in 1986 plots wereldberoemd, of toch in motorsportkringen, omdat de Motocross des Nations er dat jaar doorging. Sinds die legendarische editie, waarin het Amerikaanse Honda-trio Johnny O’Mara, Ricky Johnson en David Bailey de vloer aanveegde met de Europese toppers, geniet het circuit van Maggiora een haast magische status.

In de MXGP cruiset het Spaanse supertalent Jorge Prado nu al maanden richting z’n eerste wereldtitel in de koningsklasse. Ondanks briljant weerwerk van Romain Febvre, die onder andere vijf opeenvolgende GP-zeges wist te boeken, lijkt Prado gewonnen spel te hebben. Spannend is de titelstrijd dus allerminst.

 

Gelukkig is het in de MX2-klasse, die voor Belgische crossfans sinds dit jaar toch de belangrijkste klasse is geworden, een stuk spannender. Liam Everts (Red Bull) heeft weliswaar een achterstand van 48 punten op teamgenoot Andrea Adamo (die ook al een heel seizoen het klassement aanvoert), maar met nog maximaal 120 punten te verdienen in de twee resterende GP’s (Italië en Groot-Brittannië) is mathematisch alles nog mogelijk.

Nieuws en uitslagen op www.mxgp.com

SGP – Vojens

Zaterdagavond vind in het Deense Vojens de voorlaatste SGP van het seizoen plaats. De Poolse record-kampioen Bartosz Zmarzlik lijkt de beste kaarten in handen te hebben. En leidt met 24 punten voorsprong op Fredrik Lindgren (ZWE) en 33 op de Slovaak Martin Vaculik. De vaste piste in Vojens is een garantie voor goede Speedway, een voorbeeld daarvan zie je in de video hieronder uit de Deense GP van vorig jaar.

Meer info, nieuws en uitslagen op www.fimspeedway.com

BSB – Oulton Park

Zoals dat wel voor meer Engelse circuits geldt is Oulton Park snel én spectaculair. Foto: Honda Racing UK

In Groot-Brittannië voert Motorsport Vision Racing (MSVR) de promotor achter het British Superbike-kampioenschap nog maar eens een verandering door. De showdown – zeg maar de play-off-fase van het kampioenschap – is niet meer gelimiteerd tot 8 rijders zoals in voorgaande seizoenen. Momenteel zijn er nog 16 rijders die kans maken op de titel. Voor de twee eerste ronden – Oulton Park en Donington Park GP - van die showdown geldt een nieuwe puntenverdeling. Voor de finale op Brands Hatch geldt dan weer een andere. Als je ’t ons vraagt is dat allemaal niet zo heel coherent. Heeft een kampioenschap als het BSB wel zo’n ingewikkelde spelregels nodig? Het spektakel is sowieso altijd wel van de partij in het BSB.

De BSB-ronde op Oulton Park is te volgen via de Eurosportplayer.

Meer info, nieuws en resultaten op www.britishsuperbike.com

Motorsport LIVE: 16-17 september 2023

Zaterdag 16 september

FIM EWC – Bol d’Or

14:30-00:00                Bol d’Or race – LIVE op Eurosport2, Auvio.be

BSB – Oulton Park

14:00-18:45                Kwalificaties en sprintrace – LIVE op Eurosportplayer

SGP – Vojens

18:30-22:30                Heats, semi-finales en finale – LIVE op Eurosportplayer

Ook in de nacht van zaterdag op zondag kan je de Bol d'Or voor een groot stuk LIVE blijven volgen op Eurosport2 en Auvio.be. Foto: BMW Group Press

MXGP – GP van Italie

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4, Eurosportplayer

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports4, Eurosportplayer

15:00-16:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports4, Eurosportplayer

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports4, Eurosportplayer

BSB – Oulton Park

14:00-19:15                Race Day – LIVE op Eurosportplayer

 

Tekst: BJ

Foto’s: BMW Group press, Honda News, KTM Images/Ray Archer

Video's: YouTube.com/Duke DVD Archives, YouTube.com/MXGPTV, YouTube.com/FIM Speedway Grand Prix

Geschreven op 14 september 2023
© Motoren & Toerisme