Motorsport LIVE: 25-26 november

Na een bomvol programma vorig weekend, staat er dit weekend slechts een wedstrijd op de M&T-sportkalender: de GP van Valencia op het circuit Ricardo Tormo. Dit weekend komen we eindelijk te weten wie zich de wereldkampioen MotoGP van 2023 mag noemen.

MotoGP - GP van Valencia

Een beeld uit de race van vorig jaar in Valencia: Pecco Bagnaia leidt hier voor Brad Binder (Red Bull KTM) die 2e zou worden achter winnaar Alex Rins (Ecstar Suzuki).

Het weekend in Qatar bracht, althans in de hoofdklasse, niet het spektakel dat we verwacht hadden. Al werd het in de Sprint-race op zaterdag tot tweemaal toe even ‘warm’ tussen Bagnaia en Martin. De Prima Pramac Ducati-rijder ging de WK-leider telkens op nogal ‘viriele’ wijze voorbij. Een staaltje van psychologische oorlogsvoering van de Spanjaard, of gewoon de zenuwen die hem parten speelden? Reeds tijdens de kwalificaties bleek Martin op de tippen van z’n tenen te lopen, maar wie zou dat niet doen in zijn plaats. De zege in de Sprint-race op zaterdagavond bezorgde hem weer de nodige ademruimte.

Pecco Bagnaia pakt eerste MotoGP-titel in GP van Valencia

Maar de Spanjaard slaagde er op zondag simpelweg niet in om de goede vorm van zaterdag te bestendigen. Een mislukte start, een wedstrijdritme dat hij nooit zou vinden en een snel verslijtende achterband waren z’n deel. Terwijl Bagnaia in de eindfase van de race de overwinning nog tussen z’n vingers zag glippen, moest Martin tevreden zijn met een 10e plaats. De achterstand van de satelliet-rijder op de fabrieksrijder liep daardoor weer op tot 21 punten. Na afloop insinueerde Martin allerlei onregelmatigheden - z’n achterband en met de vermogensafgifte van z’n Desmosedici GP23 – al kan je je afvragen of het op dat ogenblik niet meer de frustratie dan de reden was die sprak.

Video: Samenvatting MotoGP Qatar (Play Sports)

Diegenen die een koude WK-finale op het circuit Ricardo Tormo vreesden, zullen volgens de laatste weersberichten dan toch, bedrogen uitkomen. Met (voorspelde) middagtemperaturen  van iets onder de 20°C en in droge omstandigheden, kan er dus gewoon geracet worden zoals het moet. Ondanks de mentale klap die hij in Qatar kreeg, lijkt Jorge Martin toch nog in z’n titelkansen te geloven. Maar betekent dat ook dat hij in Valencia alles op alles zal zetten en desnoods Bagnaia de pas zal afsnijden? Het antwoord op die vraag krijgen we wellicht al te zien in de Sprint-race. Bagnaia kan met een voorsprong van 21 punten op Martin op zaterdagnamiddag gewoon de kat uit de boom kijken. Winnen hoeft niet voor de Ducati Lenovo-rijder.

Pedro Acosta wist op drie seizoenen tijd door te stomen van rookie in de Moto3 naar rookie in de MotoGP (volgend jaar). De Red Bull KTM-rijder verzekerde zich in Maleisië al van de tweede wereldtitel uit z'n carrière. Foto: KTM Images/Polarity Photo - Rob Gray

Voor de twee wereldkampioenen die we al wel kennen – Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) in Moto2 en Jaume Massia (Leopard Racing Honda) in Moto3 – geldt wellicht dat ze in Valencia voor eigen publiek willen schitteren.

De MotoGP-race op zondag is te volgen via Auvio.be, op Tipik en op Play Sports4. Opgelet, de race start uitzonderlijk om 15u (ipv 14u) en dat betekent dat ook de Moto3- en Moto2-races een uurtje later van start gaan.

Ducati heer en meester

Ducati komt sowieso als winnaar uit de bus van deze WK-jaargang in de MotoGP . De Italiaanse constructeur overvleugelde werkelijk de concurrentie en verstevigde dit seizoen z’n positie als de meest succesvolle constructeur in de mondiale racerij. Die claim werd ondermeer onderstreept dankzij de tweede opeenvolgende wereldtitel in het WK Superbike voor Alvaro Bautista en de Panigale V4R en de eerste Supersport-wereldtitel in meer dan 25 jaar (voor de Panigale V2 en Niccolo Bulega).

Alvaro Bautista pakt tweede Superbike-wereldtitel

Het merk heeft nu al de volgende uitdaging in het vizier en dat is geen kleine, want het wil binnen dit en drie jaar meespelen in de top van zowel het WK Motorcross als in het AMA SX/MX-gebeuren. De beweegreden voor Ducati’s switch richting motorcross lees je in het artikel hieronder.

 

 

Drie reden waarom Ducati de stap richting motorcross zet

Motorsport LIVE: 25-26 november 2023

MotoGP – GP van Valencia

Zaterdag 25 november

14:45-15:45                Sprint-race – LIVE via Auvio.be

Zondag 26 november

11:45-13:00                Moto3 race – LIVE op TipiK, Auvio.be

13:00-14:30                Moto2 race – LIVE op TiPiK, Auvio.be

14-30-16:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK, Auvio.be en Play Sports4 (vanaf 15:00)

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Image - Polarity Photo/Rob Gray, Ducati Media House

Geschreven op 23 november 2023
© Motoren & Toerisme