Sportnieuws: 2e opeenvolgende wereldtitel voor Alvaro Bautista

Alvaro Bautista kroonde zich voor het tweede opeenvolgende seizoen tot wereldkampioen Superbike.

Tijdens de eerste race op zaterdag reed Bautista nog in z'n gewone rode REV'IT!-pak.

Spanje mag dan gek zijn van motorrace, toch speelde het land heel lang geen rol van betekenis in de WorldSBK-cyclus. Het was pas de wereldtitel van Carlos Checa in 2011, op de Althea Racing Ducati 1098 R, die daar verandering inbracht. Ook in 2019 leek het heel even dat er een andere Spanjaard, eveneens op een Ducati gezeten, richting in Superbike-wereldtitel reed. We hebben het dan uiteraard over Alvaro Bautista en de Panigale V4 R. Uiteindelijk moest Bautista toen de duimen leggen voor Jonny Rea en de Kawasaki ZX-10R.

Na een omzwerving van twee jaar bij het World Superbike-team van Honda, vervoegde Bautista begin vorig jaar opnieuw het Aruba.it Ducati-team. Het was het begin van een dominantie. Vorig jaar wisten Bautista en de Panigale V4 R voor het eerst de wereldtitel te veroveren. Daarbij won de combinatie 16 races.

Z'n tweede Superbike-wereldtitel vierde Bautista echter in een speciaal daarvoor ontworpen goudkleurig pak.

Dit jaar was het overwicht van de Spaans-Italiaanse combinatie nog groter. Want in totaal wist Bautista 28 races (op 36) te winnen. Na de zege in de eerste race op zaterdag in Jerez kreeg de 38-jarige uit crossstad Talavera de la Reina mathematische zekerheid over z’n tweede titel. In de races op zondag deed hij het nog tweemaal dunnetjes over.

 

Op zondag kwamen Bautista en afscheidnemend teammaat Michael Ruben Rinaldi in actie op Panigale V4 R's in Giallo Ducati.

Alvaro Bautista blijft ook in 2024 actief op de Panigale V4 R van het Aruba.it Ducati-team, hij krijgt dan het gezelschap van wereldkampioen Supersport Nicolo Bulega.

Nicolo Bulega Wereldkampioen Supersport 2023

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House

Geschreven op 30 oktober 2023
© Motoren & Toerisme