Sportnieuws: MotoGP-titels voor Bagnaia en Ducati

Francesco Bagnaia kroonde zich gisteren (6/11/2022) tot de nieuwe wereldkampioen MotoGP. Omdat Bagnaia vooraf al een voorsprong van 23 punten op titelverdediger Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) had, was de afsluitende GP van Valencia slechts een formaliteit. Bagnaia zou gedurende het hele weekend geen enkel risico nemen en had op zondagnamiddag dan ook genoeg aan een 9e plaats om zich van de titel te verzekeren. 

Voor het seizoen werd Bagnaia reeds als één van de favorieten getipt, maar toch zou de Ducati Lenovo-rijder het niet onder de markt krijgen. Na een crash, waarbij hij merkgenoot Jorge Martin mee het asfalt op sleurde, verdween Bagnaia uit de openings-GP in Qatar. Ook de tweede GP van het seizoen, op het circuit van Mandalika, verliep allesbehalve naar wens. Na twee ronden had 'Pecco' één schamelpuntje achter z'n naam staan. Ook in de daaropvolgende GP's van Argentinië, Amerika en Portugal lukte Bagnaia er niet in om een podiumplek te veroveren. Maar begin mei, wist hij in Jerez de la Frontera wel z'n eerste GP-zege van het seizoen te boeken. 

Bagnaia had in Valencia genoeg aan een negende plaats om de wereldtitel te pakken. Foto: Ducati Media House

Maar ook daarna bleef Bagnaia nog in de fout gaan. Dat gebeurde ondermeer in Le Mans, Barcelona en op de Sachsenring. Eind juni wist Bagnaia het tij te keren met een zege in de Dutch TT. Maar ook in de zomerpauze die daarna volgde verliep niet alles vlekkeloos. Midden juli parkeerde Bagnaia, tijdens z'n vakantie op Ibiza, een huurauto in het decor. Nadien zou blijken dat de Ducati Lenovo-rijder onder invloed reed. De extra-sportieve beslommeringen bleken echter geen vat op hem te hebben. En toen het seizoen opnieuw op gang werd getrokken met de Britse GP op Silverstone bleek Bagnaia wederom de snelste. Ook op de Red Bull Ring en in Misano was de Ducati-rijder de snelste. Op die manier liep Bagnaia zienderogen in op WK-leider én titelverdediger Fabio Quartararo. In september en oktober wist Bagnaia volop te profiteren van DNF's van Quartararo in de GP's van Aragon en Australië. Zelf liet hij ook nog één vroegtijdige opgave optekenen in Motegi. 

Maar de toon was gezet en na een nieuwe zege in de voorlaatste GP in Maleisië bleek dat de rijder uit Turijn een flinke achterstand had weten om te buigen in een stevige voorsprong. In Valencia had hij genoeg aan uitrijden en een negende plaats om z'n eerste wereldtitel in de koningsklasse te pakken. Eerder had Bagnaia in 2018 ook al de wereldtitel in de Moto2 veroverd. 

De wereldtitel van Bagnaia en Ducati is de eerste voor een Italiaanse rijder op een Italiaanse motorfiets in de koningsklasse in 50 jaar. In 1972 wist Giacomo Agostini z'n laatste kampioenschap in de 500cc met MV Agusta te pakken. Voor Ducati betekende de wereldtitel van Bagnaia de tweede rijderstitel. In 2007 kroonde Casey Stoner zich ook al wereldkampioen MotoGP op een Ducati maar toen met een 800cc-versie van de Desmosedici GP. Stoner versloeg dat jaar Bagnaia's mentor Valentino Rossi. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House

Geschreven op 7 november 2022
© Motoren & Toerisme