Video: MotoGP Qatar - Samenvatting

'Pecco' Bagnaia moet de zege in de Qatarese GP aan Di Giannantonio laten, maar doet goede zaak in het WK.

De GP van Qatar was er een met twee gezichten. Op zaterdag pakte Luca Marini  (Mooney VR46 Ducati) de pole-positie voor Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing Ducati) en diens teammmaat Alex Marquez. WK-leider Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo) en diens naaste belager Jorge Martin (Prima Pramac Ducati) moesten vanaf de plaatsen 4 en 5 starten. Zoals  dat zo vaak al het geval was dit seizoen, domineerde Martin in de zaterdagse Sprint-race. Niemand heeft die korte galop zo in de vingers als de Spanjaard. Dat Di Giannantonio tweede werd onderstreepte diens vorm. Luca Marini werd de laatste podiumganger na de 11 ronden durende sprint-race. Belangrijker voor de titelstrijd was de vijfde plaats van Bagnaia, die daarmee 7 punten moest toegeven op Martin. De Spanjaard had de kloof met de WK-leider dus weten te halveren, al hielp de afwachtende houding van de Ducati Lenovo-fabrieksrijder daar zeker bij.

Hoe anders verliep het scenario op zondag, en dan zeker voor Jorge Martin. De Spanjaard verprutste z'n start, geraakte daarna nooit meer in z'n ritme en deemsterde zelfs weg uit de top-10. Bagnaia leek lang gewonnen spel te hebben, tot Di Giannantonio op 3 ronden van het einde de aanval inzette.

Voor Fabio Di Giannantonio betekende de zege op het circuit van Losail z'n allereerste winst in de MotoGP. De Italiaan nam op een knappe manier een sportieve revanche voor het feit dat z'n contract bij het team van de betreurde Fausto Gresini niet meer verlengd wordt. Vorige maand geraakte immers bekend dat niemand minder dan zesvoudig wereldkampioen MotoGP Marc Marquez volgend seizoen voor het team zal uitkomen. 

The Couch Racer over het trieste einde van het sprookjeshuwelijk tussen Marc Marquez en HRC

Francesco Bagnaia verloor in Qatar weliswaar een veldslag, maar toch deed hij een goede zaak in de titeloorlog. De voorsprong van 7 punten die Bagnaia voor de eigenlijke GP op Martin had, was zondagavond vergroot naar 21 punten. En dus trekt de man uit Turijn met de beste papieren naar Valencia waar volgend weekend de beslissing in de titelstrijd finaal zal vallen. 

Tekst: BJ

Foto: MotoGP.com

Video: YouTube.com/Play Sports

Geschreven op 20 november 2023
© Motoren & Toerisme