Woman Riders World Relay: you are not a video

Twee jonge motorrijdsters, de ene Brits, de andere Spaans, vliegen elkaar in de armen. Sara neemt niet eens de tijd om haar helm af te zetten. Het knalt. Ze dansen, ze lachen, ze blijven elkaar knijpen. “Je bestaat dus écht! Ik kan het bijna niet geloven. Je bent geen videofilmpje.” Het Atomium torent glimmend boven hen uit.

Sara Osterholzer en Mar Gómez García maken deel uit van het kernteam van zeven admins van de WRWR, Women Riders World Relay, de langste estafette ooit met motoren, hard op weg om een uniek wereldrecord neer te zetten. Sinds oktober vorig jaar vergadert het internationale team wekelijks op zondag, via een soort Skype voor business. Maar ze zagen elkaar nog nooit in het echt, enkel op scherm. Het is deze pittige vrouwen menens. Een organisatie als de WRWR, die inmiddels is uitgegroeid tot een beweging met meer dan 17.000 leden, is geen ‘walk in the park’. Het vergt doorgedreven discipline en passie van iedereen die eraan meewerkt.

17.495 leden

September 2018. Ik beland in een nieuwe Facebookgroep van motorvrouwen. Een olijke jonge Britse in een strak lederen racepak wil de motorindustrie wakker schudden en heeft net een wild plan gelanceerd. Hayley Bell is het beu dat winkels ons roze pakjes blijven aansmeren en racelaarzen maat 38 steevast ontbreken. “Wat als we een estafette rond de wereld zouden doen met motorvrouwen?” WRWR ofte Women Riders World Relay krijgt haar naam. En dan geschiedt wat niemand had kunnen voorspellen: op 4 weken tijd ontploft de groep tot meer dan 10.000 leden en het hele idee van een estafette van motorvrouwen rond de wereld word werkelijkheid. Op 27 februari vertrekt een klein team officieel, in het uiterste noorden van Schotland, door sneeuw en ijzel, klaar om geschiedenis te schrijven.

De volledige versie van WRWR lees je in Motoren & Toerisme 03 die nu in de winkel ligt of koop hem online.

Tekst: Trui Hanoulle

Foto's: Trui Hanoulle, Inge Vermeiren, Jan Delarivière

Geschreven op 19 juni 2019
© Motoren & Toerisme