Tour-video: Col du Portet

Het is vandaag 14 juli en dus vieren de Fransen hun 'Quatorze Juillet', ofte Nationale feestdag. In de Tour de France doen ze dat traditioneel - alhoewel niet altijd - met de koninginnen-etappe. Vandaag speelt die koninginnen-etappe zich dus in de Pyreneeën af, meer bepaald tussen Muret in de Haute-Garonne en Saint-Lary Soulan in de Hautes-Pyrénées. Al komt de rit in werkelijkheid bovenop de laatste beklimming van de dag, de Col du Portet, aan. 

Reeds in 1982 had men in de gemeente Saint-Lary Soulan plannen voor een Tour-aankomst. Dat zou dat jaar ook gebeuren, al verlegde ASO in laatste instantie (in mei '82) de aankomst nog naar het nabijgelegen wintersportoord Pla d'Adet. Uiteindelijk moest men in Saint-Lary Soulan nog 36 jaar wachten voor hun droom geconcretiseerd werd. Want in 2018 stond de Col du Portet wél in het roadbook van de Tour. Op 25 juli van dat jaar kwam de Colombiaan Nairo Quintana ( toen Movistar) als eerste over de streep bovenop de Col du Portet. De Gemeente Saint-Lary maakte toen onderstaand filmpje om de aankomst op haar grondgebied te promoten.

 

In tegenstelling tot de meeste cols in de Tour is deze Col du Portet geen echte bergpas. De Départementale 123 leidt vanuit Saint-Lary naar de top van de col. Volgens het roadbook van de Tour begint de eigenlijke klim maar in Vigne, op 16 km van de top. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim bedraagt 8,7%. Maar in de openingsfase, meer bepaald tussen kilometer 1 en 3, is dat zelfs 10,3%.  Onderweg naar de top volgen er heel veel haarspeldbochten. Haarspeldbochten die ook op de terugweg genomen moeten worden, want het traject van de D123 eindigt bovenop de top. De wandelaars onder ons kunnen daar echter de bergschoenen aanbinden om via de bewegwijzerde GR 10 (een wandelpad uit het Grande Randonnée-netwerk) af te dalen naar het Lac de l'Oule, een stuwmeer dat zich eveneens op het grondgebied van Saint-Lary bevindt. 

In augustus 2018 'beklom' de Nederlandse toerenthousiast Quint Schellekens de Col de Portet. De onboard van zijn beklimming zie je hieronder. Bij het bekijken van deze onboard-video werd duidelijk dat je tijdens het beklimmen van de Col de Portet moet uitkijken voor loslopende koeien. Schellekens kwam ze zelfs in de Tunnel du Col de Portet (vlak onder de bergtop) tegen!

Tekst: BJ

Foto:  still van YouTube.com/Quint Schellekens

Video's: YouTube.com/Saint-Lary en YouTube.com/Quint Schellekens

Geschreven op 14 juli 2021
© Motoren & Toerisme