Tour-video: Col du Festre

Vandaag staat met de 157 kilometer lange etappe tussen Sisteron (Alpes de Haute-Provence) en het skioord Orcières-Merlette (Hautes-Alpes) de eerste bergrit op het programma van de Tour de France 2020.

De eerste grote hindernis is, op 93 km van de eindstreep, de Col du Festre. Een col met een 7,6 km lange beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%. De pashoogte van de Col du Festre ligt op 1.441 meter. De Col du Festre heeft niet de weerklank van hogere exemplaren uit de Alpen maar is niettemin toch geliefd bij de motorrijders uit de omliggende departementen. Vaak wordt hij in één moeite door, samen met de Col de Rioupes beklommen. Deze iets lagere col (1.430 meter pashoogte) ligt ten noordoosten van de Col du Festre en maakt eveneens deel uit van de Tour-route van vandaag. Gezien de bergweg tussen beide toppen hoeft de Col de Rioupes vandaag evenwel niet bedwongen te worden door het peloton.

De maker van de video hieronder, verkende in de nazomer van 2016 beide bovengenoemde cols.  Hij deed dat evenwel in de tegenoverstelde richting dan die van het peloton. Dus eerst de Col de Rioupes en daarna de Col du Festre.

Tekst: BJ

Video: YouTube.com/Alpine Roads

Geschreven op 1 september 2020
© Motoren & Toerisme