Toervideo: Le col de Peyresourde

De 12e etappe van de Tour de France 2019 leidt op donderdag 18 juli van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre en is eigenlijk de eerste Pyreneeënrit. Onderweg krijgen de tourrenners drie cols voor de kiezen geschoven en één daarvan is de Peyresourde. De Peyresourde heeft een legendarische weerklank bij wielerfans en die status kwam er niet zomaar. Sinds 1910 stond de Peyresourde niet minder dan 66 maal op het ‘menu’ van de Tour. Twee jaar geleden stond de Peyresourde voor het laatst op het programma, toen was het de Spanjaard Mikel Nieve die als eerste bovenkwam op de top. Thomas De Gendt was in 2013 de laatste Belg die dat huzarenstukje wist te klaren.

De renners beklimmen tijdens de 12e rit van deze Tour de Peyresourde langs de oostelijke flank. Dat wil zeggen dat ze deze col van 1e categorie gedurende 13,2 km zullen beklimmen en dat met een gemiddeld hellingspercentage van 7%, vooraleer ze  de 1569 meter hoge top overschrijden.

De motorrijder uit de video hieronder beklom de Peyresourde in de nazomer van 2017 maar met het vermogen van het driecilinder blok van z’n Triumph Tiger ging dat uiteraard een stuk vlotter.

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: YouTube.com/Muddyriders

 

Geschreven op 5 juli 2019
© Motoren & Toerisme