Toervideo: Alto de l’Angliru

Woensdag staat met de Alto de l’Angliru de meest brutale beklimming uit de Vuelta 2023 op het programma. Een beklimming die, op een gemotoriseerde tweewieler althans, garant staat voor prachtige vista’s.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Sueños Nomadas

Bij niet-ingewijden doet de Alto de l’Angliru misschien niet meteen een belletje rinkelen. De Spaanse berg  is dan ook geen klassieker in het genre, zoals de Mont Ventoux, de Tourmalet of de Stelvio dat wel zijn. Maar in het wielerwereldje heeft de in het Nationale Park Picos de Europa gelegen berg wel de bijnaam ‘Het beest van Asturië’.

Toervideo: Picos de Europa

Die bijnaam dankt de bergpas niet zozeer aan z’n hoogte (1570 m) of aan de lengte van de klim (12,6 km), maar wel aan het fenomenale stijgingspercentage. Gemiddeld bedraagt dat stijgingspercentage 10,04% en dat is op zich al niet minnetjes. Maar onderweg naar de top zijn er evenwel uitschieters tot 23,5% en dat is redelijk ongezien.

In de video hieronder zie je hoe de beklimming van de Angliru er vanop een motorfiets uitziet.

Nog even dit: Vanwege z’n steile hellingsgraad wordt de (Alto de l’) Angliru in één adem, met dat andere monster van een berg, de Italiaanse Monte Zoncolan, vernoemd.

Toervideo XL: Monte Zoncolan

Geschreven op 11 september 2023
© Motoren & Toerisme