Toervideo XL: Monte Zoncolan

Zoncolan, de naam klinkt als één of ander anti-viraal geneesmiddel, maar het is in feite een bergpas. En wat voor één, alhoewel de Monte Zoncolan niet jaarlijks op het menu van de Giro d’Italia staat, is hij één van de meest gevreesde bergpassen uit die grote wielerronde.

Met een pashoogte van 1.750 meter behoort de Monte Zoncolan tot de Europese middenmoot. Wat deze, in de Provincia di Udine gelegen, berg zo bijzonder maakt, zijn z’n steile wegen. Wie de Zoncolan vanuit het westen aanvat, via het dorpje Ovaro, overbrugt op een afstand van 10,1 km maar liefst 1.210 hoogtemeters. Dat maakt dat het stijgingspercentage op sommige plaatsen wel 22% bedraagt! Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt overigens 11,9%. Voor de wielerliefhebbers nog dit, tijdens de laatste aankomst bovenop de Monte Zoncolan, in de Giro d’Italia van 2018, was Chris Froome de snelste. De Brit werkte de klim in nét geen 40 minuten (39’58”) af.

Gelukkig hoef je je in het zadel van een KTM 1190 Adventure, zoals in de video hieronder, niet af te beulen op de flanken van de Zoncolan. De rijder uit dit filmpje deed het quasi viermaal sneller dan Chris Froome.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/NYPDCollector

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven op 6 maart 2020
© Motoren & Toerisme