Spelevaren tussen clichés

Nederland, niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een paar dagen ‘weg met de motor’ plant. Toch is er bij onze naaste buren voor motorrijders veel plezier weggelegd. Al was het maar omwille van de prima wegen. Een rondje Nederland is dan ook geen slecht idee om het seizoen te beginnen.

Net zoals veel Nederlanders denken dat hun zuiderburen om de haverklap “allee manneke” zeggen en elke dag een kilo friet verstouwen, zijn wij Vlamingen niet vies van een cliché als het over onze noorderburen gaat. Eten ze daar niet barslecht? En zijn ze niet superzuinig en enorm lawaaierig? Maar wanneer je zelf op ontdekkingstocht gaat, ondervind je al snel dat Nederland en zijn inwoners de vooroordelen vaak logenstraffen. Waar beter kunnen we onze route beginnen dan in een klein stukje België in Nederland? We zijn de grens nog niet over of we rijden Baarle-Hertog (en daarmee terug Vlaanderen) binnen. Baarle, met 22 Belgische en 8 Nederlandse enclaves, is vrijwel uniek in zijn soort. Zijn ingewikkelde structuur valt enkel te vergelijken met een kleine provincie in India. De grens loopt hier kriskras door wegen, woonkamers en tuinen en je hopt ongemerkt voortdurend van het ene land in het andere. De cafés rond de kerk zijn een bizarre mix van Hollands en Vlaams.

De route loopt van hier in een wijde boog onder Eindhoven door naar het oosten van Nederland. De rust van dit boerenland staat in schril contrast met de drukte in de Randstad, de driehoek Rotterdam-Den Haag-Amsterdam in het westen. Tot in Valkenswaard rijden we langs zandgronden en heidegebied. Dit landschap verschilt niet veel van de streek rond Lommel en Kasterlee aan de andere kant van de grens. Heel af en toe gaat de route over onverharde wegen, maar die zijn prima geschikt voor alle motoren; ze zijn in betere staat dan de gemiddelde kasseiweg in Vlaanderen.

In Valkenswaard zet ik mijn motor voor de eerste keer stil pal naast een onwaarschijnlijk fraai gerestaureerd BMW R27 uit 1962. “Mooi hé”, zegt de eigenaar. “Doen we een bakkie?” Het duurt even voor ik doorheb dat hij me uitnodigt om samen een kopje koffie te drinken. Wie zegt nu nog dat Nederlanders stug zijn? Wanneer ik hem daarop aanspreek steigert mijn kompaan. “Ik ben geen Hollander, ik ben een Brabander.” Oké, dus ook hier ligt afkomst best gevoelig.

De volledige versie van Rondje Nederland lees je in Motoren & Toerisme 03 die nu in de winkel ligt of koop hem online.

Tekst & foto's: Chris Wouters

Geschreven op 18 juni 2019
© Motoren & Toerisme