Special Metal: Triumph Scrambler 1200 Steve McQueen Edition

Naast de 1200 XC en XE, brengt Triumph Motorcycles nog een derde, exclusievere variant van de Scrambler 1200 uit: de Steve McQueen Edition.

 

Deze machine is geïnspireerd op de originele Triumph TR6 waarmee McQueen de legendarische sprong over de prikkeldraad maakte in de oorlogsfilm ‘The Great Escape’, uit 1963. McQueen koos er destijds voor om de stunt op een Triumph TR6 uit te voeren, in plaats vanop een Duitse motorfiets (versta BMW) zoals de Wehrmacht in werkelijkheid gebruikte tijdens de tweede Wereldoorlog. 

De beroemde Triumph TR6 die gebruikt werd in 'The Great Escape'.

De specifieke motorfiets die voor deze stunt werd gebruikt werd geprepareerd door de Engelse Triumph-dealer en endurorijder Ken Heanes.

Triumph bouwt nu welgeteld 1.000 exemplaren van de Scrambler 1200 Steve McQueen Edition. Elk van die 1000 motorfietsen krijgt z’n eigen volgnummer, dat in de stuurklem gegraveerd staat.  Technisch gezien zijn de Steve McQueen Editions gelijkaardig aan de Scrambler XE, maar niettemin onderscheiden ze zich ervan op optisch vlak.

De unieke kleurstelling van de Steve McQueen Edition bestaat uit een benzinetank in Competition Green, die afgewerkt wordt met handgekleurde gouden belijning, Heritage Triumph-logo’s en een speciale Steve McQueen-graphic op de tank. Tot slot krijgt de tank ook een Monza benzinedop uit geborsteld aluminium en een tankhouder uit geborsteld roestvrij staal. Ook de aluminium voorspatborden worden in Competition Green uitgevoerd. Verder zorgen valbeugels uit roestvrij staal voor de nodige bescherming van de paralleltwin motor, net als een lasergesneden en geperste aluminium plaat dat voor de radiator doet. De radiatorbeschermer is overigens voorzien van een geëtst Triumph-logo. Als kers op de taart is er nog de bruine zadelovertrek, met gestikte ribben en Triumph-merknaam.

Tekst: BJ

Foto's: Triumph Motorcycles

Video: YouTube.com/Official Triumph Motorcycles

Geschreven op 13 april 2021
© Motoren & Toerisme