Reisvideo: Op een RMC door Rwanda

Rwanda is niet het land dat je met een motorreis associeert. In België wordt de naam Rwanda, bijna nog steeds in één adem met de herinnering aan de tragische gebeurtenissen van een kwarteeuw geleden verbonden. Toen speelde er zich een bloedige burgeroorlog af tussen de twee voornaamste bevolkingsgroepen van het land: de Hutu’s en de Tutsi’s. Vijfentwintig jaar later herstelt Rwanda zich langzaam maar zeker van deze zwarte bladzijde uit z’n geschiedenis.

De jonge Amerikaan Kyle Davis bezocht vorig jaar Rwanda voor het huwelijk van vrienden van hem. Omdat Davis naast een getalenteerde videograaf ook een motorcrosser is wou hij wel eens een roadtrip per motorfiets maken in het heuvelachtige Afrikaanse land. Dat deed hij met een motorfiets van Rwandese makelij, de RMC Indakangwa.

De Indakangwa is een lichte allroad die in Kigali gebouwd wordt door RMC. RMC staat daarbij voor Rwanda Motorcycle Company. RMC bouwt, met Chinese onderdelen, motorfietsen voor de lokale markt. De 250cc viertakt Indakangwa is het topmodel van RMC en is standaard voorzien van flinke noppenbanden. Geen overbodige luxe in een land waar de meeste wegen onverhard zijn.  Nieuw kost een Indakangwa  3.4 miljoen Rwandese Franc (RWF). Omgerekend is dat zo’n € 3.400. De prijs omvat naast de motorfiets ook een helm, een nummerplaat en één jaar verzekering.

Davis maakte een korte reis van de Rwandese hoofdstad Kigali, naar de grens met Burundi. Hij doorkruiste daarbij ook landschappen die helemaal niet Afrikaans aandoen en soms zelfs aan onze Ardennen doen denken. Bekijk Davis’ Rwandese motortrip hieronder.

Tekst: Bart Jacobs

Foto en video: YouTube.com/Kyle Davis

 

 

Geschreven op 5 augustus 2019
© Motoren & Toerisme