MY24: Rieju Aventura 500

Het Spaanse Rieju kennnen we vooral van z’n enduromodellen, maar de constructeur richt zich nu ook op de allroadmarkt en mikt daarbij op het lagere middensegment en dat met de Aventura 500. Opmerkelijk aan deze Aventura 500 is z'n (geclaimde) autonomie van meer dan 1000 km.

 

De Aventura 500 is een viertakt paralleltwin met een cilinderinhoud van, je raadde het al, 500cc. Het blok is goed voor een vermogen van 47 pk, waardoor de Aventura ook toegankelijk is voor houders van een rijbewijs A2.

Het paralleltwin blok huist in een stalen perimeter twin spar-frame. Droog weegt de Aventura 500 190 kg. Tank je ‘m volledig vol dan komt daar nog eens 40 liter benzine bij, want de Aventura 500 heeft niet één maar wel twee tanks van 20 liter. Met twee volle tanks bedraagt de autonomie van de Aventura 500 volgens Rieju meer dan 1000 km!

De Aventura 500 wordt afgeveerd door een upside-down voorvork van 43 mm, die instelbaar is qua in- en uitgaande demping. Achteraan is de monoshock volledig instelbaar. Beide veerelementen hebben een veerweg van 190 mm. De Aventura staat dus behoorlijk hoog op z’n poten wat ook tot uiting komt in de zithoogte van 860 mm.

Remmen gebeurt vooraan met een dubbele 298 mm remschijf, met tweezuigerremklauwen en achteraan met een enkele schijf van 240 mm. Zowel het voor- als achterwiel is van ABS voorzien. Het ABS-systeem is overigens uitschakelbaar voor gebruik offroad.

De Aventura 500 is Uitgerust met: tubeless banden, crash bars, radiatorcover van roestvrij staal, versterkte metalen handbeschermers, midden- en zijstandaard, aluminium Carterbeschermer, dubbele USB-aansluitingen en een 7-inch digitaal display dat is geoptimaliseerd voor gebruik op een adventure bike, bestand tegen stof, modder en trillingen, en met een perfecte weergave zowel overdag als 's nachts. Het heeft een interactief menu waarmee je toegang hebt tot Carbit ride en Mirror Connect, een app waarmee je je telefoon kunt verbinden en je favoriete navigatiesoftware kunt gebruiken (Google maps, Waze, etc).

 

Bron: persbericht Rieju/Moto Mondo

Foto's: Rieju

 

Geschreven op 10 oktober 2023
© Motoren & Toerisme