MY24: MV Agusta LXP Oriolo

MV Agusta heeft ons al jarenlang geteased met de Lucky Explorer 9.5, en gelijkaardige modellen onder andere namen. Nu het merk in handen is van de Pierer-groep werd het blijkbaar tijd om definitef met een model te komen, maar dat is niet helemaal zoals verwacht. Pierer wil MV Agusta duidelijk positioneren als het uliteme premium merk, en zet een stap in die richting door een top allroad te maken op slechts 500 exemplaren. Voor de happy few dus. 

 

 

De naam van de exclusieve hoogpoter verwijst naar Edi Orioli een grootheid uit de rally in de jaren 1990. De LXP wordt aangedreven door  een nieuwe 931cc driecilinder, die volledig in Varese is ontwikkeld. Dat nieuwe blok is met slechts 57 kg bijzonder licht, maar levert in de standaarduitvoering levert toch 124 pk bij 10.000 opm en 102 Nm koppel bij 7.000 opm.
De motor is vloeistofgekoeld en de krukas is contraroterend, een technische oplossing die uniek is in zijn categorie en waarvoor de driecilinders van MV Agusta bekend zijn.

De LXP doet een beroep op een moderne 6-assige IMU en is natuurlijk uitgerust met ride-by-wire. Die combinatie maakt het mogelijk verschillende rijmodi, tractiecontrole en specifiek instellingen voor offroad gebruik te voorzien. Het hellingshoek ABS is ontwikkeld om zowel met noppen als op gewone straatbande optimaal te functioneren. 

Een allroad met ambitie moet natuurlijk ook over een optimaal rijwielgedeelte beschikken. Het klassieke dubbel wiegframe wordt aangevuld met volledig instelbaar veermateriaal van Sachs - en niet van het eigen WP - met een veerweg van 210 mm voor en achter. Vooraan zit er een 21 duims spaakvelg en de wielbasis is met 1.610 mm erg lang. de zadelhoogte kan je tussen 850 en 870 mm laten variëren. Brembo Stylema's zorgen voor de nodige, doseerbare stopkracht. 

Wie wil kan aftermarket een titanium uitlaat bestellen die 4 kilogram afpitst van het standaardgewicht van 224 kilo. 

De prijzen zijn nog niet bekend, maar zullen gezien de beperkte oplage waarschijnlijk stevig zijn. 

Superveloce 1000 Serie Oro

In de marge van de LPX werd ook aangekondigd dat de ook de 1000cc versie van de Superveloce binnenkort echt in gelimiteerde productie gaat. 

Geschreven op 7 november 2023
© Motoren & Toerisme