MY24: Beta Xtrainer

Beta heeft met de Xtrainer een aantrekkelijk enduromotor voor beginnende rijders in z’n gamma. Tegelijkertijd maakt de lage zithoogte van de Xtrainer de motorfiets ook geschikt voor het extreme-werk. Dat Beta ook z’n ervaring als constructeur van trialmotoren aansprak tijdens de ontwikkeling van de Xtrainer hoeft dus niet te verbazen.  Het tweetakmodel is verkrijgbaar in zowel een kwarliter- als een 300cc-versie.

 

Beta gaf de Xtrainer al een flinke update voor MY23, maar voor 2024 werd het model nog verder verfijnd. Zo werden niet alleen de graphics vernieuwd maar kreeg de Xtrainer ook een contactloze sleutel. Beta noemt z’n magnetische ‘dodemansknop’-sleutel een innovatie voor de gehele endurowereld. Het systeem bestaat uit twee delen, waarvan één bevestigd is aan het stuur van de Xtrainer en een andere magneet met behulp van een bandje om de pols van de rijder zit. De sleutel heeft een dubbele functie enerzijds moet hij diefstal moeilijker maken, anderzijds heeft de sleutel ook een veiligheidsfunctie. Als het magnetisch contact verbroken wordt bij een val, wordt de motor van de Xtrainer automatisch uitgeschakeld. Op die manier moet het systeem niet alleen eventuele schade aan de tweetakt eencilindermotor voorkomen, maar er ook voor zorgen dat de rijder niet verwond kan raken door een nog steeds draaiend achterwiel.

De Beta Xtrainer is voorzien van een hydraulische Nissin remmen (260 mm voor-, en 240 mm achteraan). De 43 mm upside-down voorvork en de schokbreker komen van het Spaanse R16V. De tank van de Xtrainer heeft een inhoud van 8,8 liter, maar dankzij de elektronische brandstofmixer hoef je zelf niet meer aan de slag met benzine en tweetaktolie. Het leeggewicht van de Xtrainer bedraagt 99 kg. Het motorkarakter van het tweetaktblok kan ingesteld worden (zachter/agressiever) via een mappingknop op het stuur. De Xtrainer komt standaard met een ventilator zodat de motor niet kan oververhitten tijdens tragere of technisch moeilijke passages.

 

De nieuwe Beta Xtrainer staat vanaf deze maand bij de officiële dealers van het merk. Meer info en een dealerlijst vind je op: www.betamotor.com

 

Tekst: BJ

Foto's: Beta Motorcycles/Stampa

Geschreven op 23 juni 2023
© Motoren & Toerisme