MY21: MV Agusta Turismo Veloce

Eén week nadat het de 2021-versie van de Superveloce voorstelde, introduceert MV Agusta nu de Turismo Veloce MY21. De sportieve toermachine uit Schiranna krijgt uiteraard een Euro 5-update, maar daarnaast ook nieuwe kleuren. Als krachtbron doet de Turismo Veloce doet het nog steeds met de gekende driecilinder-in-lijn van 798 cc. Met een piekvermogen van 110 pk (aan 10.250 opm.) en een maximaal koppel van 80 Nm. (aan 7.100 opm.), blijven de prestaties van de Italiaanse triple alvast gelijk aan die van het voorgaande model. MV Agusta gaf alle versies rondom LED-verlichting en daarnaast kreeg het model ook een hoger windscherm.

De Euro 5-update is een uitstekende gelegenheid om de vier verschillende versies van de Turismo Veloce nog eens op te lijsten.

Turismo Veloce Rosso

De Rosso is de basisversie van de Turismo Veloce. In deze trim bevat het MVICS een koppelcontrole-systeem (instelbaar op 4 niveau’s) en een door een hellingshoek-sensor aangedreven tractiecontrole-systeem dat op 8 verschillende niveau’s instelbaar is. Schakelen doe je met MV Agusta’s EAS 3.0 (tweewegs) quickshifter. Het basismodel heeft een drooggewicht van 191 kg en een brandstoftank van 21,5 liter.

 

De basisuitrusting van de Rosso omvat Bluetooth, een cruisecontrol-systeem, een GPS-systeem, een verstelbaar windscherm en connectiviteit via de MV Ride App.

De Rosso is in slechts één kleur leverbaar, al is dat wel het iconische Ago Red.

Turismo Veloce Lusso

De luxe-versie van de Turismo Veloce heeft een semi-actieve vering, die bestaat uit een 43 mm upside-down voorvork van Sachs en een schokbreker van datzelfde merk. Daarnaast krijg ook een middenbok, verwarmde handvatten en het Mobisat Tracker-systeem bovenop het basispakket.

De Turismo Veloce Lusso komt in twee verschillende kleurstellingen: Fire Red/Matt Metallic Grey en Grey Graphite/Matt Metallic Dark Grey (zie foto's Lusso SCS)

Turismo Veloce Lusso SCS

Het verschil met de ‘gewone’ Lusso zit ‘m bij deze SCS net in die afkorting. Die staat namelijk voor Smart Clutch System en is dus MV Agusta’s automatische koppeling-systeem.

Daarnaast krijgt de Lusso SCS af-fabriek ook twee zijkoffers van 34 liter mee. De SCS-versie komt in dezelfde kleuren als de Lusso:

Fire Red/Matt Metallic Grey

Grey Graphite/Matt Metallic Dark Grey

Turismo Veloce RC SCS

In principe is deze RC SCS eigenlijk een ‘gepimpte’ Lusso SCS. De RC dankt z’n typeaanduiding aan de Reparto Corse van MV Agusta, of in het Nederlands: de raceafdeling. De RC-kleurstelling bestaat uit Ago Silver, Glossy Black en Ago Red. Onder andere de wielen en het stalen buizenframe van de RC SCS zijn in deze kleur uitgevoerd.

Tekst: BJ

Foto's: Ufficio Stampa MV Agusta

Geschreven op 14 april 2021
© Motoren & Toerisme