Motorsport LIVE: Zondag 3 april

Na een week ‘sans’ internationale motorsport op TV, wordt de hartslag van de motorsportfan dit weekend stilaan weer op toerental gebracht met de GP van Argentinië in de wegrace en de Portugese Motorcross GP.

MotoGP – GP van Argentinië

MotoGP: Zonder Marquez

In de aanloop naar de Argentijnse GP gaat het maar om één man: Marc Marquez. De Spaanse superster heeft na z’n spectaculaire highsider in Indonesië opnieuw last van dubbelzicht. Die neurologische aandoening plaagde hem ook eind vorig seizoen al (na een val met een enduromotor) maar manifesteerde zich voor het eerst al in 2011 nadat hij crashte tijdens de trainingen voor de Maleisische GP. Daardoor moest Marquez toen de laatste twee GP’s missen. En ook nu zal hij GP’s moeten missen. Voor de Indonesische race moest Marquez al forfait geven en ook in Argentinië zal dat het geval zijn. HRC-testrijder Stefan Bradl zal in Termas de Rio Hondo de plaats innemen van de zesvoudige MotoGP-wereldkampioen.

Betekent het terug opduiken van dubbelzicht het begin van het einde voor Marc Marquez’ carrière? Niet noodzakelijk, maar het vervelende is dat zelfs neurologen geen duidelijke vat krijgen op de tijdspanne van deze aandoening. Ze kan binnen de vijf dagen opgelost zijn, maar evengoed duurt het jaar vooraleer Marquez’ zicht terug normaal is.

 

Dubbelzicht zet opnieuw een hypotheek op de verdere racecarrière van Marc Marquez. Foto: Honda Racing Corporation

In de WK-stand leidt Gresini Ducati-rijder Enea Bastianini nu met 30 punten voor Brad Binder (Red Bull KTM Factory), die 28 punten heeft en regerend wereldkampioen Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha), die 27 eenheden telt. Een atypische stand dus en eigenlijk kan je uit de eerste twee GP’s ook maar weinig lering voor de rest van het seizoen trekken. Wordt het beeld al wat duidelijker na de Argentijnse GP? Misschien, maar wellicht wordt het pas ‘business as usual’ vanaf  de Portugese GP in Portimao (op 24 april).

Moto2: Geen Baltus

Nog iemand die forfait moet geven voor de Argentijnse GP is Barry Baltus. België’s hoop in bange motorsportdagen liep tijdens de kwalificaties voor de Indonesische GP een breuk(je) op in z’n rechterpols. Die breuk blijkt nu nog niet genoeg geheeld te zijn om een deelname in Argentinië te verantwoorden. Mogelijk kan de RW Racing GP-rijder volgend weekend wel aantreden in de GP of The Americas in Austin.

Er niet bij in Argentinië dit weekend: Barry Baltus. Foto: RW Racing GP

Moto3: Foggia favoriet én leider

In de lichtste GP-klasse maakt Italiaan Dennis Foggia (Leopard Racing Honda) z’n favorietenstatus waar. Toch telt Foggia maar één punt voorsprong op naaste belager Sergio Garcia (GASGAS Aspar) TiPik zendt komende zondag alleen de MotoGP-race LIVE uit. Daar zit de clash met de Ronde van Vlaanderen (oui, oui) natuurlijk iets voor tussen. Maar je kan de Moto3- en Moto2-races toch nog steeds volgen op het Auvio-platform van de RTBF. Wie in België woont, krijgt na het aanmaken van een log-in op https://www.rtbf.be/auvio/ gratis toegang.

Volledige tussenstanden, uitslagen en nieuws van het Argentijnse GP-weekend vind je op www.motogp.com

 

MXGP – GP van Portugal

MX2: De volgende voor Geerts?

In Argentinië greep Jago Geerts naast de GP-zege, maar de Balenaar verstevigde er wel z’n leidersplaats in het WK MX2. Na drie verreden GP’s is het duidelijk dat de titelstrijd opnieuw tussen Geerts en Tom Vialle (Red Bull KTM) zal gaan. Jongens als Simon Längenfelder (GASGAS Factory Racing) én Kay De Wolf (Husqvarna Factory Racing) zullen af en toe wel als scherprechter optreden, maar lijken ons veeleer outsiders in de verdere titelstrijd te worden.

Jago Geerts leidt in het WK MX2. Foto: Yamaha Racing

MXGP: Gajser über Alles

In de MXGP staat er geen maat op Tim Gajser (HRC Honda). De Sloveen is overduidelijk de sterkste rijder maar de afwezigheid van regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) en vice-wereldkampioen Romain Febvre (Kawasaki Racing) geeft natuurlijk een vertekend beeld. Verder willen we de uitstekende prestaties van Jeremy Van Horebeek (momenteel 5e in de tussenstand) toch eens onderstrepen. Niet alleen is de Vlaams-Brabander de ‘nestor’ van het MXGP-veld, maar hij combineert het ontwikkelingswerk van de Beta RX 450 ook nog eens met knappe resultaten in de GP’s. Faut le faire!

Jeremy Van Horebeek ontwikkelt Beta's toekomstige 450cc crossmotor in de GP's! Foto: Beta Motorcycles

Uitslagen en tussenstanden op www.mxgp.com

De Portugese GP is zondagnamiddag volledig te zien op Play Sports3

Motorsport LIVE: Zondag 3 april

MXGP – GP van Portugal

14:00-15:00                MX2 1e manche – LIVE op Play Sports 3

15:00-16:00                MXGP 1e manche – LIVE op Play Sports 3

 

17:00-18:00                MX2 2e manche – LIVE op Play Sports3

18:00-19:00                MXGP 2e manche – LIVE op Play Sports3

MotoGP – GP van Argentinië

19:40-21:00                MotoGP race – LIVE op TiPiK (RTBF2)

 

Tekst: BJ

Foto's: KTM Images/Gold and Goose (introfoto), Honda Racing Corporation, Yamaha Racing, Beta Motorcycles

 

Geschreven op 31 maart 2022
© Motoren & Toerisme