Motorsport LIVE: Weekend van 21-23 augustus

MotoGP – GP van Stiermarken

MotoGP volgt dit weekend een beproefd recept op de Red Bull Ring. Eén week na de GP van Oostenrijk, volgt nu op hetzelfde circuit de GP van Stiermarken. Iets wat de Formule 1 hen anderhalve maand geleden voordeed. Maar daar houdt de vergelijking tussen beide raceklassen gewoonweg op.  De tegenstelling tussen de processionele Lewis Hamilton-Mercedes-Benz-show en de onvoorstelbare, onvoorspelbaarheid van MotoGP is anno 2020 groter dan ooit tevoren.

We beleven een historisch seizoen waarin, bij gebrek aan een overduidelijke favoriet (versta Marc Marquez), alles mogelijk lijkt of gewoonweg is. Ook vorige zondag was het ‘weer van dat’. Andrea Dovizioso kon geen beter moment uitgekozen hebben om z’n eerste zege van het seizoen te boeken, dan de dag nadat hij z’n vertrek bij Ducati Corse publiekelijk maakte. Maar hét gespreksonderwerp was toch de hoge snelheids-crash tussen Johann Zarco en Franco Morbidelli.

Bijna had de weg gekatapulteerde Petronas Yamaha M1 van Franco Morbidelli, het Monster Energy Yamaha-fabrieksduo Maverick Vinales en Valentino Rossi weggevaagd. Bij aankomst in de pitbox bleek vooral de ‘ouderdomsdeken’ van de MotoGP erg onder de indruk van het incident. Dat dit Rossi’s besluit over z’n verdere toekomst in de MotoGP – tot hiertoe is er nog geen officieel akkoord tussen de Italiaan en Petronas Yamaha – kan beïnvloeden, valt niet uit te sluiten.

Na afloop wezen vele vingers richting Johann Zarco, als ‘aanstoker’ van het ongeval. Hoe dan ook, de Fransman verprutste in ieder geval z’n remmanoeuvre en betaalde daar een ‘cash prijs’ voor in de vorm van een breuk (scafoïde) in de rechterpols. Daar werd gisteren in een gespecialiseerd Italiaans ziekenhuis een schroef in geplaatst. Of dat betekent dat Zarco dit weekend al terug op z’n Esponsorama Ducati zal zitten is vooralsnog niet duidelijk. De Fransman moet eerst nog de medische keuring zien door te komen en heeft ook nog een afspraak met de FIM-jury. Afwachten of die de Fransman een sanctie zullen opleggen.

Eén ding is wel zeker, er zullen zaken gewijzigd moeten worden aan bocht 2 en 3 van de Red Bull Ring. In de korte tijdspanne tussen de GP van Oostenrijk en die van Stiermarken kon dat uiteraard niet, al wordt bocht 2 wellicht voorzien van extra airfences (luchtkussens).

Wie naast de quasi integrale LIVE uitzendingen van zowat elk GP-weekend nog meer content wil raden we graag Eurosport Benelux’ steengoede MotoGP-podcast ‘The In Lap’ aan. Vooral de manier waarop analyst Peter Bom, de technische aspecten van de racerij in mensentaal uitlegt, is verhelderend.

British Superbike – Snetterton

Twee weken na de eerste meeting in Donington Park van het seizoen strijkt het British Superbike-circus op een ander MSV-circuit neer; Snetterton. De grote verrassing van de openingsronde in de West-Midlands was Honda, of beter gezegd de broertjes Irwin. Wie had vooraf gedacht dat de Noord-Ieren zo hard zouden uithalen? En wie had de kansen van Honda’s nieuwe Fireblade zo hoog ingeschat? In tegenstelling tot wat het geval is in het WK Superbike, blijkt de nieuwe Honda CBR1000RR SP wel competitief te zijn in het BSB. Dat heeft misschien wel te maken met de technische reglementering van de BSB, waarin eenheids-elektronica (van het Australische Motec) wordt voorgeschreven en geen plaats is voor rijhulpmiddelen zoals launch- of tractiecontrole-systemen.

Bovendien heeft het in Louth (Lincolshire) gevestigde Honda Racing UK een uitgebreide ervaring als het om de preparatie van snelle racemotoren gaat. Hoe dat met de 2020-versie van de Honda Fireblade in z’n werk ging zie je in de video hieronder. Toch even een kleine persoonlijke noot: Hoe fantastisch de Honda Racing UK Fireblades ook mogen lopen, de zwarte livrei vind ik maar niets. Ze doet de broertjes Irwin eerder op twee (weliswaar snelle) berooide clubracers lijken…

Josh Brookes was ongetwijfeld dé pechvogel van het openingsweekend toen hij tijdens de derde race op een weinig galante manier het decor in werd gereden, door Andrew Irwin. De titelkansen van de Australiër kregen zo een flinke knauw. Maar dat neemt niet weg dat hij, samen met VisionTrack Ducati-teammaat Christian Iddon en merkgenoot Tommy Bridewell (MotoRapido Ducati) wellicht een belangrijke rol zal spelen in het verdere verloop van het seizoen. Op Bentley Straight en Senna Straight, de twee lange rechte stukken van Snetterton, zullen de Ducati Panigale V4’s wellicht in het voordeel zijn qua snelheid. Of kunnen de Honda’s ook hier verrassen.  De beide zondagsraces in Snetterton zijn LIVE te volgen op Eurosport2.

Motorsport LIVE: 21-23 augustus

Vrijdag 21 augustus

MotoGP – GP van Stiermarken

08:55-09:45                Moto3 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:40                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

13:10-14:00                Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

14:00-15:00                MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

15:00-15:55                Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

Zaterdag 22 augustus

MotoGP – GP van Stiermarken

08:55-09:45                Moto3 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

09:45-10:45                MotoGP 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

10:45-11:40                Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

12:25-13:20                Moto3 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

13:20-15:00                MotoGP kwalificaties – LIVE op Eurosport1

15:00-15:55                Moto2 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

Zondag 23 augustus

MotoGP – GP van Stiermarken

08:30-10:00                Warm-Up (alle GP-klassen) – LIVE op Eurosport1

 

10:00-10:55                Herhaling MotoGP GP van Oostenrijk – op Eurosport1

 

10:55-12:15                Moto3 race – LIVE op Eurosport1

12:15-13:30                Moto2 race – LIVE op Eurosport1

13:30-15:00                MotoGP race – LIVE op Eurosport1

British Superbike – Snetterton

14:30-15:30                BSB round 5 – LIVE op Eurosport2

 

17:30-18:30                BSB round 6 – LIVE op Eurosport2

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Images/Polarity Photo, Ducati Media House, Honda Racing UK

 

 

Geschreven op 20 augustus 2020
© Motoren & Toerisme