Motorsport LIVE: 18-19 november 2023

Het mag dan buiten volop ‘herfsten’, dit weekend heb je als motorsportliefhebber voldoende redenen om binnen te blijven. Niet alleen is de MotoGP-cyclus aan z’n voorlaatste ronde toe, maar in Parijs en Macao vinden er twee klassiekers in hun genre plaats.

MotoGP – GP van Qatar

Foto: Ducati Media House

Mochten we in voetbaltermen over motorsport schrijven dan kunnen we zeggen dat de GP van Maleisië van afgelopen weekend eigenlijk op een gelijkspel uitdraaide, althans wat de titelstrijd in de MotoGP betreft. Titelverdediger Pecco Bagnaia wist over beide Maleisische races welgeteld één punt meer te scoren dan naaste belager Jorge Martin. Bagnaia’s voorsprong bedraagt nu 14 punten. In de vier races die volgen zijn er nu nog maximaal 74 WK-punten te verdienen. Het kan in theorie dus nog alle kanten op. Toch nog even aanstippen dat Bagnaia en Martin vorig jaar onzacht met elkaar in aanraking kwamen tijdens de  Qatarese race. Waren het de bijzondere omstandigheden - onder kunstlicht - die de latere wereldkampioen en de Pramac Ducati-rijder parten speelden, of was het gewoon de extra stress die nu eenmaal gepaard gaat met een openingsrace (Qatar was in 2022 de eerste race van het seizoen, nvdr)?

Bagnaia en Martin deelden vorig jaar dezelfde zandbak in Qatar... Foto: Ducati Media House

Tot slot: het circuit van Losail kreeg dankzij de komst van de F1 een make-over en heeft nu dus een nieuwe asfaltlaag, benieuwd wat de impact daarvan zal zijn.

Video: Samenvatting MotoGP Maleisië

Neerlands Hoop

Foto: Husqvarna Motorcycles Press/Polarity Photo

Onze noorderburen hebben er lang op moeten wachten, maar sinds zondag hebben ze eindelijk opnieuw een winnaar van een wegrace GP. In z’n eerste GP-seizoen pakte rookie Colin Veijer – uit het motorsportgekke Overijsselse Staphorst – dus meteen al een eerste GP-zege. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP-rijder kan in de twee komende GP’s nog de rol van scherprechter in de titelstrijd in de Moto3 spelen. Afgelopen zondag zagen we al dat z’n teammaat, en titelkandidaat, de Japanner Ayumi Sasaki niet heel erg blij was toen Veijer hem in de laatste bocht nog te grazen nam. Al moet Veijer natuurlijk vooral z’n eigen wedstrijd rijden. De 18-jarige zoon van voormalig ONK wegrace-topper Joan, moet volgend jaar een belangrijke rol kunnen spelen in de Moto3-titelstrijd.

Colin Veijer eerste Nederlandse GP-winnaar sinds 1990

Supercross de Paris

Foto: KTM Images/Pascal Haudiquert

In Parijs is men dit weekend aan de 40e editie van de Supercross de Paris toe. Die heugelijke verjaardag wordt gevierd met de komst van ondermeer ‘the Lawrence bros’, de Australische broertjes die het Amerikaanse motorcross- en supercross dit jaar domineerden. Daarnaast maakt tweevoudig wereldkampioen MX2 Tom Vialle, de ex-dorpsgenoot én het zwarte beest van ‘onze’ Jago Geerts, z’n debuut Parijs’ debuut. Proximus TV-abonnees kunnen de wedstrijd LIVE via het Franse AutoMoto La Chaine volgen. Of je kan de Supercross de Paris als pay-per-view bekijken via MXGPTV.com.

The Couch Racer over Supercross in de Franse hoofdstad

Macau Motorcycle GP

Foto: BMW Group Press

Het derde weekend van november is traditioneel ook hét tijdstip waarop de ‘real road racers’ hun seizoen afsluiten in het exotische Macau. De stadstaat aan de Zuid-Chinese Zee heeft een gedeelte van z’n bekendheid te danken aan de stratenrace die er ieder jaar plaats vindt. Het tracé kan de vergelijking met Monaco ruimschoots doorstaan en biedt dan ook spektakel wat de autoraces betreft. Maar wat motorfietsen betreft is het maar de vroeg, of je er überhaupt kan racen op twee wielen want van strobalen, laat staan airfences, hebben ze in Macau blijkbaar nog nooit gehoord. Niettemin, spectaculair blijft het wel… Hieronder zie je alvast een korte samenvatting van de editie van vorig jaar.

Nadat vorig jaar slechts een handvol mindere goden naar Macau afreisde – de Chinese reisbeperking omwille van de pandemie zaten daar iets voor tussen – maken nu een aantal toppers opnieuw hun afwachting. Voor ex-winnaars Michael Rutter en Peter Hickman betekent het dat ze na vier jaar nog eens over het Guia Street Circuit kunnen rijden. Verder staan ook Josh Brookes, coming man Davey Todd  (vorige maand nog in actie tijdens de Superbiker de Mettet, zie video hieronder) en IRRC-toppers Julian Trummer en Lukas Maurer op de deelnemerslijst. Geen Belgische motorracers in Macau dit jaar, al was dat ooit weleens anders. De Nederlandse Nadieh Schoots moet dan maar de Laaglandse eer hoog houden… 

Video: Davey Todds dolle belevenissen in Mettet (Superbiker)

De Macau Motorcycle GP is LIVE te bekijken via de officiële sitehttps://www.macau.grandprix.gov.mo/en/

Motorsport LIVE: 18-19 november

Zaterdag 18 november

55th Macau Motorcycle GP

01:35-02:25             Race – LIVE via: https://www.macau.grandprix.gov.mo/en/

MotoGP – GP van Qatar

17:45-18:45             Sprintrace – LIVE via Auvio.be

Supercross de Paris

Foto: KTM Images/Pascal Haudiquert

18:30-23:00             Zaterdagavond – LIVE op AutoMoto (Proximus TV) of MXGP TV

Zondag 19 november

Supercross de Paris

14:00-18:30             Zondagmiddag – LIVE op AutoMoto of MXGP TV

MotoGP – GP van Qatar

14:45-16:00             Moto3 race – LIVE op TipiK en via Auvio.be

16:15-1700              Moto2 race – LIVE op TiPiK en via Auvio.be        

17:25-19:05             MotoGP race – LIVE op TiPiK, via Auvio.be en Play Sports2

 

Tekst: BJ

Foto's: Ducati Media House, Honda Racing Corporation, BMW Group Press, Husqvarna Images/Polarity Photo

Video: YouTube.com/Macau Grand Prix Channel

Geschreven op 16 november 2023
© Motoren & Toerisme