Sportnieuws: Colin Veijer zorgt voor eerste Nederlandse GP-zege in meer dan 30 jaar!

Voor het eerst in 33 jaar kan een Nederlander nog eens een solo-wegrace GP winnen. 

Het was meer dan 33 jaar geleden, van 26 augustus 1990 toen Hans Spaan de Tsjechische 125cc GP won, dat er nog eens een Nederlander op het hoogste podiumtrapje stond na afloop van een wegrace GP. Die eer kwam te beurt aan de 18-jarige Colin Veijer, die voor het Liqui Moly Husqvarna-team in de Moto3 uitkomt. 

De 18-jarige Veijer debuteerde dit seizoen in het WK Moto3 en wist vanaf de openings-GP in Portimao meteen al WK-punten te sprokkelen, iets wat niet elke rookie gegeven is. Tijdens de GP van Italië in Mugello boekte Veijer z'n eerste top-10 klassering (6e), enkele weken later werd hij tijdens de TT Assen 7e.  Na de zomerbreak liep het nog beter voor de Liqui Moly Husqvarna-rijder. In augustus mistte hij op de Red Bull Ring ei zo na het podium in de Oostenrijkse GP en werd 4e. Door een blessure moest hij wel de volgende GP, die van Catalonië missen. Maar in de  daarop volgende weken bleef Veijer bevestigen met ondermeer een vijfde plaats in Misano (GP van San Marino) en twee vierde plaatsen in Indonesië en Australië. Na afloop van de Thaise GP stond de Staphorstenaar voor het eerst op een GP-podium (3e). En toen kwam Sepang.

Aan het eind van de 15 ronden lange Maleisische Moto3-race klopte Veijer z'n Liqui Moly Husqvarna-teammaat Ayumi Sasaki met het minieme verschil van 0.066". In een reactie na de race zei Veijer: “Ik voel me geweldig maar ook heel moe! Het was een geweldige race waarin ik zoveel mogelijk aan de leiding hebben proberen te rijden. Op een gegeven ogenblik moest ik wel de aanval openen op m'n teammaat (Sasaki, nvdr) omdat anders de achtervolgende groep ons had ingehaald. Uiteindelijk scoren we met het team een 1-2 en daar ben ik héél blij mee. Ik wil het hele team dan ook danken voor de hulp die  ze me de hele tijd geven." 

Veijer geniet van het Wilhelmus op het podium van de Maleisische GP. Foto: Husqvarna/Polarity Photo

Colin Veijer zal ook volgend seizoen voor het Liqui Moly Husqvarna-team in de Moto3 blijven uitkomen. 

 

Tekst: BJ

Foto's: Husqvarna/Polarity Photo

Geschreven op 13 november 2023
© Motoren & Toerisme