Motorsport LIVE: 1-3 oktober 2021

Ook tijdens het eerste weekend van oktober worden de motorsportliefhebbers ruimschoots op hun wenken bediend op TV. In Austin, Texas staat de GP of the Americas op het programma en verder zijn er nog de Portugese ronde van het WK Superbike op Portimao en de Duitse MXGP. Wie z’n zondag een beetje goed indeelt kan vanaf 12u ’s middags aan een motorsport-kijkmarathon beginnen die pas goed en wel eindigt om 22u ’s avonds.

MotoGP – GP of the Americas

Dik tweeënhalf jaar na de laatste passage op het Circuit of the Americas (COTA) strijkt het MotoGP-circus opnieuw neer op Texaanse grond. Deze Amerikaanse GP is dit jaar, naast de twee openingsronden op Qatar, de enige overzeese wedstrijd op de kalender. Over het al dan niet doorgaan van deze GP werd lang gespeculeerd maar uiteindelijk werd de knoop dan toch doorgehakt. Dat men toch de verre trip naar Texas maakt, zegt veel over het belang van de Amerikaanse markt voor MotoGP-promotor Dorna.

Het is leuk dat de Verenigde Staten, toch nog steeds de meest slagkrachtige economie ter wereld, een GP hebben maar zonder echte ‘ijzers in het vuur’ (versta toprijders) is het moeilijk om die optimaal te verzilveren. Met Joe Roberts (Ital Trans Racing) en Cameron Beaubier (American Racing) staan er dit jaar twee Amerikaanse onderdanen op de MotoGP-grid. Maar zowel Beaubier, noch Roberts kan een vorm van betekenis spelen in de titelstrijd.

Joe Roberts in actie op de Italtrans Racing Kalex.

De hoogtijdagen van de late jaren ’80 en vroege jaren ’90, waarin de Amerikanen, samen met (in mindere mate) de Australiërs de wet dicteerden aan de Europese rijders in de 500 cc GP’s, liggen dus ver achter ons.

Bekijken we de resultaten van Joe Roberts van dit seizoen, dan vallen daarbij toch 6 top-10 klasseringen op. Tweemaal werd Roberts 4e, 1x 6e, 1x 8e en 2x 10e. Dat is best behoorlijk. Helaas, kwam hij in vijf GP’s niet aan de finish en eindigde hij in twee andere races buiten de punten. Daarnaast werd hij nog een keer 13e.  Momenteel prijkt Roberts op een 12e plaats in het WK-klassement en daarmee doet hij het voorlopig minder goed dan vorig jaar, toen hij het seizoen als 7e afsloot. Roberts heeft evenwel nog vier GP’s om de situatie enigszins recht te zetten. Maar of de 24-jarige Californiër ooit nog zal doorstoten naar de MotoGP durven we toch te betwijfelen.

Zegekans voor Marquez of Rins?

In die MotoGP lijkt Ducati-fabrieksrijder Pecco Bagnaia een eindoffensief ingezet te hebben. Zowel in de GP van Aragon als in die van San Marino was de Italiaan de beste. Bagnaia staat nu afgezonderd 2e (met 19 punten voorsprong op regerend wereldkampioen Joan Mir) maar moet wel 48 punten goedmaken op leider Fabio Quartararo. Of dat, op de anderhalve maand (en vier GP’s) die er nog resteert, kan moet nog maar blijken.

Fabio Quartararo lijkt ongestoord naar de WK-titel te rijden. Foto: Yamaha Racing

Hoe dan ook, COTA schotelt ons altijd wel verrassingen voor. Twee jaar geleden was het enigszins onverwacht Suzuki’s Alex Rins die op het hoogste schavotje mocht plaats nemen, na een spannend duel met Valentino Rossi. Pole-sitter Marc Marquez was dan al vroeg uit de race verdwenen na een crash. Benieuwd of Marquez, die zich in het verleden toch tot COTA-specialist profileerde, zondag een gooi kan doen naar de zege.

Door het tijdsverschil met Texas van 7 uur, is dit GP of the Americas weekend voor ons meer een avondgebeuren. Eurosport1 zendt het leeuwendeel van de sessies LIVE uit, alleen de 1e vrije training en de 3e vrije training van de Moto3 zijn niet op TV te zien (wel op de Player). Maar zaterdagavond kan je wel de volledige kwalificatiesessies in Moto3, MotoGP en Moto2 bekijken. Hetzelfde geldt voor de races op zondagavond. De MotoGP-race wordt dus in prime time (21u00) uitgezonden en dat zouden ze ‘s anderendaags weleens in de kijkcijfers kunnen merken aan de Reyerslaan…

WK Superbike – Portimao

Voor het derde opeenvolgende weekend zijn de Superbike-jongens aan de slag op het Iberische schiereiland. Na Barcelona en Jerez de la Frontera, trekt de SBK-karavaan nu naar de Algarve en het wondermooie Portimao. Meteen ook de plaats waar Jonathan Rea, z’n tegenoffensief zal moeten inzetten. De regerende wereldkampioen telt nu welgeteld 20 punten achterstand op Toprak Razgatlioglu, al resteren er (in principe) nog drie ronden.

Toprak Razgatlioglu lijkt in de eindfase van dit WK Superbike over de beste papieren te beschikken. Foto: Yamaha Racing

In de Supersport-klasse heeft de Zwitserse ‘veteraan’ Dominique Aegerter een riante voorsprong van 62 punten op de Zuid-Afrikaan Steven Odendaal.

Eurosport2 zendt alle Superbike- en Supersport-races uit, al gebeurt dat op zondag met enige vertraging.

MXGP – GP van Duitsland

Vorig jaar deed de crosskaravaan Teutschenthal niet aan. De Talkessel ligt er ’s zomers vaak beenhard bij, maar nu de GP ruim drie maanden later dan gewoonlijk plaats vindt, zouden de omstandigheden weleens erg glad kunnen zijn. In de MXGP-klasse is het afwachten in hoeverre titelverdediger Tim Gajser nog een vuist kan maken tegen kersvers WK-leider Jeffrey Herlings. De Sloveen heeft door het overslaan van de MXdN in ieder geval een week langer z’n wonden kunnen likken (versta z’n gebroken sleutelbeen laten helen).

 

Het Talkessel-circuit is uitgezet in een oude steengroeve en heeft veel hoogteverschillen. Foto: KTM Images/Ray Archer

In de MX2-klasse kijken we uit naar de verrichtingen van Jago Geerts. De titel lijkt ook nu weer een moeilijke zaak te worden, maar waarom niet voor GP-zeges gaan? Geerts won er dit jaar al twee (in Oss en Lommel), maar dat was telkens op een zandcircuit. De GP van Duitsland is volledig LIVE te volgen op Play Sports 4 (met commentaar van Leon Van Gestel en Joël Roelants) én op Eurosport2.  

 

Motorsport LIVE: 1-3 oktober 2021

Vrijdag 1 oktober

MotoGP – GP of the Americas

17:00-17:45                MotoGP 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

17:45-18:45                Moto2 1e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

20:10-21:00                Moto3 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

21:00-22:00                MotoGP 2e vrije training – LIVE op Eurosport1

22:00-23:00                Moto2 2e vrije training – LIVE op Eurosport1          

 

Zaterdag 2 oktober

WK Superbike – Portimao

14:30-14:50                Superbike superpole – samenvatting op Eurosport2

14:50-16:00                Superbike race 1 – LIVE op Eurosport2

16:00-17:00                Supersport race 1 – LIVE op Eurosport2

MotoGP – GP of the Americas

17:15-17:45                MotoGP 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

17:45-18:45                Moto2 3e vrije training – LIVE op Eurosport1

 

19:30-20:20                Moto3 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

20:20-22:00                MotoGP kwalificaties – LIVE op Eurosport1

22:00-23:00                Moto2 kwalificaties – LIVE op Eurosport1

 

Zondag 3 oktober

MXGP – GP van Duitsland

12:00-13:00                MX2 manche 1 – LIVE op Play Sports 4, Eurosport2

13:00-14:00                MXGP manche 1 – LIVE op Play Sports 4, Eurosport2

 

15:00-16:00                MX2 manche 2 – LIVE op Play Sports 4, Eurosport2

16:00-17:00                MXGP manche 2 – LIVE op Play Sports 4, Eurosport2

 

WK Superbike – Portimao

17:00-17:20                Superbike Superpole race – samenvatting op Eurosport2

17:20-18:20                Superbike race 2 – samenvatting op Eurosport2

18:20-18:50                Supersport race 2 – samenvatting op Eurosport2

 

MotoGP – GP of the Americas

17:55-19:15                Moto3 race – LIVE op Eurosport1

19:15-20:40                Moto2 race – LIVE op Eurosport1

20:40-22:10                MotoGP race – LIVE op Eurosport1

 

Tekst: BJ

Foto's: Suzuki Racing, Italtrans Racing, Yamaha Racing, KTM Images/Ray Archer

Geschreven op 29 september 2021
© Motoren & Toerisme