Kwestie van de week: Wat zijn de drie voornaamste redenen om dit seizoen de MotoGP te volgen?

Deze week konden we absoluut niet om de start van het nieuwe MotoGP-seizoen heen. En om dat heugelijke moment - waar veel motorliefhebbers in deze sombere tijden zeker en vast naar uitkijken - toch wat extra glans te geven, stelden we onze vraag ook aan één van de beste Belgische motorracers aller tijden: Stéphane Mertens. Mertens kwam tijdens z’n lange carrière zowel in de 250 als 500 cc GP’s uit, werd daarnaast runner-up in het WK Superbike en bekroonde z’n carrière met twee wereldtitels in de Endurance.

Onze exacte vraag luidde: Geef drie goede redenen waarom onze lezers dit seizoen de MotoGP zouden moeten volgen?

Stéphane Mertens (Belgische motorsportlegende en bezieler/zaakvoerder van de Mertens Riding School):

1. Ongeduld: Ik heb genoeg van deze veel te kalme winter en dus barst ik van ongeduld om de opnieuw de spectaculaire MotoGP-races te kunnen zien.

 

Stéphane Mertens verwacht dit seizoen veel van Fabio Quartararo.

2. Nieuwsgierigheid: Na een erg spannend seizoen 2020, ben ik benieuwd welke rijder het best voorbereid aan de start van deze eerste (wed)strijd zal staan. Het inzetten kan alvast beginnen. Mijn twee favorieten zijn Fabio Quartararo en Johann Zarco, maar ik hou toch ook van de vurige rijstijl van Jack Miller.

Barry Baltus' debuutseizoen in de Moto2, bij het Nederlandse RW Racing GP zal met meer dan gewone belangstelling gevolgd worden. Foto: RW Racing GP

3. Allez Barry! Ik zal bijzonder aandachtig de verrichtingen van de jonge (pas 17 jaar) Barry Baltus volgen, die in Qatar aan de start van z’n eerste Moto2-race staat. Na één seizoen in de Moto3, waarbij hij z’n grote potentieel heeft getoond, is het nu voor hem zaak om zoveel mogelijk ervaring op te doen.

Tom Schietse (Motoren & Toerisme-sales manager en allround racefan)

1. Elk jaar opnieuw is het MotoGP-seizoen superspannend. Hier maken hoofdzakelijk nog de piloten het verschil en niet hun machine zoals dat in F1 het geval is!

2. Een race wordt dikwijls beslist in één van de laatste rondes en dus is er doorgaans spanning van begin tot  einde !

 

 

Voor Tom Schietse zal Rossi altijd 'The GOAT' (Greatest of All Times) blijven.

3. Rossi blijft toch voor spektakel zorgen. ‘The GOAT’ blijft maar doorgaan en kan ook dit jaar nog steeds verrassen, denk ik…

Wim Depraetere (De Motorcoach en circuitinstructeur bij de Mertens Riding School):

“Of je nu een sportieve motorrijder bent of niet, MotoGP is een mooie spannende topsport. Een vergelijking maken tussen de MotoGP en pakweg de Champions League is gewoon absurd en onmogelijk. Neem nu bijvoorbeeld wanneer een piloot een crash maakt aan pakweg een dikke 200 km per uur. Hij staat al weer recht nog voor hij al schuivend tot stilstand is gekomen en als zijn machiene het nog kan dan is hij als de wiedeweerga terug aan het racen. Zie je dat een voetballer al doen wanneer hij eventjes is getackeld? Wielrenners, dat zijn ook geen doetjes, die kunnen ook wel wat aan maar soms kunnen ze nog wel wat leren van de MotoGP-piloten wanneer het over bochtentechniek gaat.

De grote redenen waarom je dit seizoen naar de MotoGP zou moeten kijken?

1. Omdat ik geloof dat het ongemeen spannend zal worden. Marc Marquez, die misschien na races in Qatar zijn come back zal maken. De vraag is dan: haalt hij terug zijn oude niveau?

2. Kan Joan Mir zijn kampioenstitel succesvol verdedigen of krijgt hij concurrentie uit eigen kamp?

3. Omdat je als Belg zeker ook de Moto2-races niet mag missen. Met Barry Baltus hebben we dit jaar een rookie in die klasse. Als je op die leeftijd al op dat niveau rijdt, dan kan je alleen van wereldklasse zijn.

 

Samenstelling: BJ

Foto's: Suzuki Racing, Yamaha Racing, RW Racing GP en Honda Racing Corporation

Geschreven op 26 maart 2021
© Motoren & Toerisme