Korte inhoud Motoren & Toerisme maart 2024

Motoren & Toerisme trapt het motorseizoen 2024 op gang met veel tests, reisbestemmingen om van weg te dromen en toekomst-bepalende technologie.

De nieuwe Stelvio is dé coverster van de eerste Motoren & Toerisme van 2024 en tegelijkertijd ook een motorfiets waarvan Moto Guzzi hoge verwachtingen heeft. M&T-doyen Alan Cathcart mocht de Stelvio in avant-première aan de tand voelen in het Genuese achterland.

Het middenklasse allroad-segment is nog steeds in volle ontwikkeling. Fabrieken leggen de lat steeds hoger voor zichzelf én voor de concurrentie. Met de BMW F 900 GS en Triumph Tiger 900 konden we alvast met twee rechtstreekse concurrenten testrijden. Welke evolutie maakten deze Europese gezanten in dit prestigieuze marktsegment door?

 

Ook Honda nam z’n Africa Twins onder handen voor 2024. In de Algarve konden we kennismaken met de weggerichte Adventure Sports en kregen we een antwoord op de vraag of diens 19-duims voorwiel nu een verschil maakt.

2024_Honda_AfricaTwin

Het tijdperk waarin Japanse choppers, nieuw én gebruikt, niet snel genoeg aangesleept konden worden om de vraag ernaar te stillen, ligt al even achter ons. Maar Kawasaki heeft de cruiser nooit afgeschreven en lanceert nu met de Eliminator 500 een nieuw model, met een bekende naam.

Ook Royal Enfield gelooft nog in de cruiser. Met de Shotgun lanceren ze een bobber, die tegelijkertijd ook een droombasis voor custombouwers moet zijn. Of zo’n motorfiets ook behoorlijk rijdt en stuurt? Dat zocht Alan Cathcart uit op de heerlijk slingerende wegen rondom Los Angeles.

Nog meer Americana, maar dan met ‘real American Iron’, vonden we bij de lancering van de hertekende Street en Road Glide. Hoe rijden deze nieuwe luxe-toermachines van Harley-Davidson?

En ook ons reisverhaal beleefden we vanuit het zadel van een Harley. Vorige zomer trok redacteur Charley op zo’n Grand American Tourer langs de grillige, maar oh zo mooie Noorse kustlijn.

In alweer de twaalfde aflevering van hun wereldreis zijn Caro en Tom aan de laatste etappe in Australië toe. Een goodbye aan ‘down under’, zeg maar.

Het is niet écht een rally, maar toch ook wel iets meer dan zomaar een toerrit. Zoals het een typisch Brits evenement betaamt laat de Great Malle Moto Rally zich niet in een hokje stoppen.

Alternatieve brandstoffen, efficiëntere aandrijflijnen: in de autosector zijn ze er al enkele jaren volledig in de ban van. Maar hoe ver staat de motorwereld in hybride-aandrijving en waterstoftechnologie? Peter Aansorgh zoekt het voor ons uit.

Het maartnummer van Motoren & Toerisme ligt vanaf donderdag 7 maart in de winkel. Of je kan het ook rechtstreeks bestellen via de tijdschriftenwinkel.be. 

Geschreven op 6 maart 2024
© Motoren & Toerisme