Industrienieuws: Japanse merken slaan handen in elkaar voor ontwikkeling universele batterijen

De Japanse motormerken gaan samenwerken om tot één universele type van uitwisselbare batterijen voor elektrische motorfietsen te komen. Dat is het resultaat tussen de leden van het Consortium voor uitwisselbare batterijen voor elektrische motorfietsen.

Dat consortium werd bijna twee jaar geleden, in april 2019, opgericht door Honda Motor Co. Ltd., Kawasaki Heavy Industries Ltd., Suzuki Motor Corporation en Yamaha Motor Co. Ltd en dat met het oog op het verbreden van het gebruik van elektrische motorfietsen in Japan.

Sinds z’n oprichting heeft het Consortium de standaarden voor gemeenschappelijk gebruik van uitwisselbare batterijen en hun vervangingssystemen geformuleerd. En dat als een oplossing voor de problemen die een wijdverspreid gebruik van elektrische motorfietsen in de weg staan. En dan gaat het met name over de verlenging van de autonomie en de reductie van de laadtijd.

Yamaha teasede in het verleden ook al met elektrische prototypes zoals deze PES1.

Noriaki Abe, afgevaardigd secretaris van het Consortium en Manager Motorcycle Operations Honda Motor Co. Ltd., zei over de overeenkomst het volgende:“Deze overeenkomst voor de standaardisatie van batterijen voor gemeenschappelijk gebruik, werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de vier Japanse motorfabrikanten tijdens de voorbije twee jaren. Ik ben dan ook dankbaar voor allen die geassocieërd zijn met het Consortium en de Society of Automotive Engineers of Japan Inc. (Ingenieursvereniging van de Japanse automotive-industrie), voor hun begrip en hun steun. Ook al werken we op basis van deze overeenkomst samen aan het wederzijds gebruik van batterijen, dan blijven we toch nog concurrenten als het aankomt op het ontwikkelen van attractieve producten, die aan de noden van onze klanten voldoen. Dankzij deze inspanningen, zij het samenwerken of concurrend, werken we naar het wijdverspreid gebruik van elektrische motorfietsen toe en dat met het oog op een duurzame maatschappij.”

De aankondiging van de deal tussen de vier Japanse constructeurs komt er nog geen maand nadat Honda en Yamaha ook al een gezamenlijke deal met Europese concurrenten KTM en Piaggio, op het gebied van gestandaardiseerde batterijen voor e-motorfietsen, bekend maakten. Of de samenwerking tussen de vier Japanse constructeurs gevolgen zal hebben voor die deal is momenteel niet duidelijk.

 

Bron: persbericht Honda

Foto's: Hondanews.eu, Yamaha Global News

Geschreven op 29 maart 2021
© Motoren & Toerisme