Industrienieuws: Brussels Salon terug naar traditionele maand - 10-19 januari 2025

Het Salon keert terug naar Brussels Expo en dat doet op z'n traditionele datum - midden januari - maar het is nog maar de vraag of er volgend jaar motorfietsen op de Brussels Motor Show zullen staan.

Coup de theâtre in Brussels Motorshow, zeg maar het Salon, terug z'n traditionele tijdslot half januari inneemt in de kalender van Brussels Expo. Eind mei klonk het nog bij organisator FEBIAC dat de Brussels Motor Show volgend jaar in februari doorgang zou vinden. FEBIAC kondigde daarmee de comeback van Het Salon aan, dat dit jaar niet plaats vond. Maar de Heyzel-paleizen bleven afgelopen januari niet leeg want de Nederlandse promotor BAS organiseerde er midden januari de Brussels Auto Show. In tegenstelling tot de Brussels Motor Show duurde dat evenement slechts 5 dagen (ipv 10 voor het traditionele Salon). 

De Brussels Auto Show stond voor 2025 al ingepend van 15 tot en met 19 januari. Maar, blijkbaar heeft organisator BAS nu de handdoek in de ring gegooid, al vermeldt de website nog steeds de voorziene datum. In de loop van deze maand nam Brussels Expo, contact op met FEBIAC, met de vraag of de koepelorganisatie van de auto- en motorhandel het zag zitten om terug z'n traditionele stek van midden januari op Heysel-kalender in te nemen. Het antwoord van de importeurs/FEBIAC-leden.

De Brussels Motor Show 2025 gaat dus op vrijdag 10 januari van start met de traditionele persdag, gevolgd door een openingsavond, en zal van zaterdag 11 tot en met zondag 19 januari open zijn voor het grote publiek. -

"De voorbereidingen voor de 101ste Brussels Motor Show waren al in volle gang toen Brussels Expo ons recent wees op de mogelijkheid om terug te keren naar de gebruikelijke salonperiode in januari," legt Andreas Cremer, CEO van FEBIAC, uit. "We hebben meteen de automerken gecontacteerd die deel uitmaken van onze Raad van Bestuur, en hen laten kiezen om de datum in februari te behouden, ofwel terug te keren naar de traditionele datum in januari. De overgrote meerderheid was voorstander van januari die we dan ook gevolgd zijn in onze beslissing, waarvan we hopen dat de trouwe bezoekers van het Autosalon er blij mee zullen zijn.

Een beeld van de laatste editie van de Brussels Motor Show in januari 2023, waar de motormerken verstek voor gaven. Zullen ze er volgend jaar in januari wel bij zijn?

Naast de wens om terug te keren naar traditie, was deze terugkeer naar traditionele data ook nodig om logistieke redenen: -"In februari konden we 'slechts' 4 paleizen gebruiken te Brussels Expo," vervolgt Andreas Cremer. "Gezien het enthousiasme dat we momenteel voelen bij de merken en de reeds gevraagde standoppervlakte, was er grote bezorgdheid dat we niet alle geïnteresseerde exposanten er zouden kunnen onderbrengen. De terugkeer naar januari betekent dat we een groter deel van paleizen kunnen innemen en dus alle exposanten die willen deelnemen aan de Brussels Motor Show 2025, tevreden kunnen stellen."

Of ook de motormerken midden januari terug de weg zullen vinden richting Brussels Expo is op dit moment nog onduidelijk. In Bij een aantal onder hen heerste er voor de laatste editie van het Motorsalon, in 2020, ook al onvrede met de lange duur (10 dagen) van de beurs. Toen de Brussels Motor Show, na twee jaar overgeslagen te hebben, in januari 2023 terug voor het eerst plaats vond was dat zonder motorpaleis, al stelden BMW en Honda wel hun vlaggenschip-modellen op hun autostands tentoon. Afwachten dus of de motorfietsen, in januari 2025, voor het eerst in vijf jaar nog eens in Brussels Expo te zien zullen zijn. In het oorspronkelijk persbericht waarin FEBIAC eind mei de comeback van de Brussels Motor Show aankondigde werden de motorfietsen vermeld. Nu heeft FEBIAC het alleen nog over het Autosalon.

 

Tekst: BJ

Bron: persbericht FEBIAC

Foto: FEBIAC

Geschreven op 26 juni 2024
© Motoren & Toerisme