Het toerlijstje: Vijf Waalse bestemmingen die een dagrit waard zijn

Voor veel Vlaamse motorrijders is Wallonië altijd al een beetje het beloofde land geweest. De wegen zijn er minder druk, minder recht en niet bepaald vlak. Zelfs als je je maar een handvol kilometers over de taalgrens waagt, voelt alles al heel anders aan dan in Vlaanderen. De kans dat onze lezers de komende maanden naar het zuiden des lands trekken – of beter gezegd ‘bollen’ – is dan ook groot. Motorrijden is op zich al een hele leuke bezigheid, maar het is ook goed om toch een bestemming te hebben. Wij selecteerden in de vijf Waalse provincies telkens één bestemming die de moeite waard is om er een rit naartoe te maken.

1. Bois du Cazier - Henegouwen

Foto: WBtourisme/Jean-Luc Deru

Industrieel erfgoed, Wallonië staat er vol van. Maar de voormalige steenkoolmijn van le Bois du Cazier in het Henegouwse Marcinelle is meer dan dat. Op 8 augustus 1956 gebeurde in le Bois du Cazier de zwaarste mijnramp in de Belgische geschiedenis. 262 mijnwerkers kwamen daarbij om. Onder hen veel Italiaanse migranten, maar evengoed mijnwerkers die vanuit nagenoeg heel Vlaanderen kwamen om hun brood te verdienen in de ondergrond van het Pays Noir.

 

Foto: WBTourisme/Ferooz Pixel Komando

Le Bois du Cazier is nu een museum waar je meer te weten komt over hoe de steenkool, waarmee de Belgische industrie zich in de naoorlogse jaren verder kon ontwikkelen, gedolven werd. Maar tegelijkertijd belicht het museum ook de andere kant van de medaille, de zware menselijke prijs die daarvoor betaald moest worden. Geen wonder dat deze mijn erkend is als UNESCO Werelderfgoed.

Meer info op: www.leboisducazier.be

2. Treignes - Namen

Foto: WBTourisme/Bernard Carbonneaux

Treignes, dat klinkt als… Het is wellicht geen toeval dat deze kleine deelgemeente van Viroinval een eigen treinmuseum heeft. Je ziet er niet alleen stoomtreinen die stilaan, maar ook rijdende exemplaren. Want Treignes fungeert als begin- en eindstation van de Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées. Deze 14 km lange museumspoorlijn verbindt Treignes met Mariembourg en dat via tussenstops in drie andere dorpen. De spoorlijn en het museum zijn tussen april en oktober elk weekend geopend en tijdens de schoolvakanties dagelijks.

Foto: WBTourisme/Daniel Maas-Isabelle Eerens

Zijn treinen toch niet zo je ding, dan vindt je misschien wel je gading in de vier overige musea die het kleine Treignes rijk is: het Malgré tout museum (over de pré-historische vondsten in de regio), het Eco Museum van Viroin (oa over hoe de landbouw zich in de streek ontwikkelde), het Petit Format museum (kunst op A4-formaat) en de Espace Arthur Masson gewijd aan de gelijknamige Waalse schrijver.

Meer info: www.visitardenne.com

 

3. Louvain-la-Neuve - Waals-Brabant

Foto: WBTourisme/Arnaud Siquet

Louvain-la-Neuve is de jongste stad van België, want het idee om de Franstalige tak van de KU Leuven over te hevelen naar het lichte golvende platteland van Waals-Brabant ontstond pas na de omwentelingen van 1968. De stad werd dus volledig in functie van de Université Catholique de Louvain (UCL) gebouwd en ontstond dus planmatig. Dat leverde mooie moderne architectuur en een levendig stadscentrum op.

De universiteitstad stad ook bekend voor z’n musea. Het Musée L is uniek in z’n soort, want het is het enige universiteitsmuseum in België. Je vindt er topstukken van Delvaux Magritte, Goya en Mira. Maar Musée L herbergt meer dan kunst alleen want je ziet er ook archeologische en natuurhistorische stukken en uitvindingen. En dat alles is, zoals je het van een wereldvermaarde universiteit mag verwachten, wetenschappelij onderbouwd. Stripliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen in Hergé Museum, genoemd naar  en gewijd aan de geestelijke vader van België’s bekendste stripfiguur, Kuifje.

Meer info: www.visitwallonia.be

4. Le Hérou en Houffalize - Luxemburg

De provincie Luxemburg is de dunst bevolkte van Wallonië en dus ook van België. Hier is het de natuurpracht die lokt. Zoals de rotswand Le Hérou in Nadrin, midden in de natuur van de Ardennen. De rotswand is 1400 meter lang en ca 80 meter hoog. Het gebied errond vormt het Parc Naturel des Deux Ourthes. De omgeving van Le Hérou verken je best te voet en voorzien van stevige wandelschoenen.

Nadrin, waar Le Hérou gesitueerd is, is een deelgemeente van het bekendere Houffalize. Dit stadje organiseerde jarenlang een wedstrijd in de wereldbeker mountainbike en is dan ook het Belgische epicentrum van deze discipline. Maar je kan de omgeving natuurlijk ook al peddelend, in een kajak of kano, ontdekken op de Ourthe. De omgeving van Houffalize biedt bovendien veel verblijfsmogelijkheden van chambre d’hôtes over gîtes tot heuse kuurhotels.

Meer info: www.houffalize-tourisme.be

5. Hoge Venen en Reinhardstein – Luik

Kastelen heb je in België in alle maten en soorten, maar zelden zijn ze spectaculairder gesitueerd dan Reinhardstein. Het kasteel uit het midden van de 14e eeuw kijkt vanaf een rotspunt uit op de vallei van de Warche. Je kan elke zaterdag en zondag – tussen 11u en 16u - in Reinhardstein terecht voor een rondleiding. Daarnaast is het kasteel ook op alle Belgische en Nederlandse feestdagen geopend.

Meer info: www.reinhardstein.net

Reinhardstein ligt op een steenworp van de Hoge Venen, zonder twijfel Wallonië’s bekendste natuurgebied. Met een gemiddelde hoogte van boven de 600 meter, zit je in Hoge Venen op het Dak van België. Ook hier luidt het devies: ‘breng je wandelschoenen’ mee, al hoef je je niet meteen aan één van de uitgestippelde routes te wagen. Met een bezoek aan de permanente tentoonstelling FANIA, leer je alles over de natuur van de Hoge Venen.

Meer info: www.botrange.be

 

Meer informatie over bovenstaande en andere bestemmingen in Wallonië vind je op www.visitwallonia.be waar je ook alle verblijfsmogelijkheden vindt.

 

Tekst: BJ

Foto's: Mediatheque WBTourisme

Geschreven op 6 mei 2025
© Motoren & Toerisme