Het sportlijstje: 5 Belgische WK-ronden die je dit jaar niet mag missen!

Ondanks alle financiële en juridische beperkingen mag België dit jaar vijf verschillende motorsport-wereldkampioenschappen ontvangen. En dat resulteert in vijf evenementen die de moeite waard zijn om er de verplaatsing naar te maken. Hieronder lijsten we deze vijf evenementen in chronologische volgorde op. Praktische informatie en de website van het evenement vind je telkens in de kalenderlink onder het artikeltje.

1. 8 Hours of Spa Motos - 7-8 juni

Geen etmaalrace meer op Spa-Francorchamps, maar de WK-ronde is gelukkig gered. En daarmee heeft België toch ook een asfalt-WK dat op bezoek komt. De kortere race betekent overigens wel dat de wedstrijd wat makkelijker te volgen zal zijn. Aan prachtige passages is er geen gebrek in Spa-Francorchamps. Maar wie gewoon in de paddock tussen de Bus Stop-chicane, de Source-haarspeldbocht en de Raidillon ‘pendelt’ ziet sowieso een hoop spektakel en vindt genoeg eet- en dranksstandjes om z’n inwendige mens te versterken. Op de exacte Belgische inbreng qua pilotenis het nog even wachten, maar met het BMW Motorrad World Endurance-team en het KM99-team, staan er toch al twee tricolore-teams aan de start in de hoofdklasse.

8 Hours of Spa Motos - Spa-Francorchamps

2. GP van België Zijspancross - 29-30 juni

Foto: WSC/FIM Sidecarcross.com

Lommel is in het laatste decennium uitgegroeid tot het epicentrum van de Belgische motorcross en dat geldt ook voor de zijspancross. Met Marvin Vanluchene hebben we natuurlijk een Belgische wereldkampioen.  De West-Vlaming zal in Lommel voor het eerst op Belgische bodem aan de start staan met z’n nieuwe bakkenist Glenn Janssens. Zijspancross is overigens een sport die altijd een beetje miskend is geweest, niet alleen door de buitenwereld, maar ook door de motorsector. En nochtans is het een spektakelstuk dat je ooit gezien moet hebben en dat zeker op WK-niveau.

GP van Belgie Zijspancross - Lommel

3. GP van België Trial - 13-14 juli

Toerrijders kennen Comblain-au-Pont allicht van de fraaie Ourthevallei, maar het pittoreske dorpje is sinds een tiental jaren ook het decor voor de Belgische ronde van het WK Trial. Een wereldkampioenschapscyclus die overigens niet jaarlijks België aandoet en dus reden temeer om deze sport op het allerhoogste niveau in onze Ardennen te gaan bekijken. De Belgische inbreng mag dan minimaal zijn en de sport relatief onbekend, maar toch hoef je geen kenner te zijn om van het vakmanschap van een levende legende als wereldkampioen Toni Bou te genieten.

GP van België Trial - Comblain-au-Pont

4. MXGP van Vlaanderen - 27-28 juli

Foto: KTM Media Library/Ray Archer

Een maand na de zijspancrossers nemen de tenoren van het mondiale motorcross het bezit van België’s bekendste crossomloop. Het diepe zand van Lommel is bekend en berucht over heel de wereld. Met Lucas en Sacha Coenen en Liam Everts in de MX2 en Jago Geerts en Brent Van Doninck in de MXGP hebben we in beide klassen potentiële podiumkandidaten en winnaars. Door de stelselmatige herinrichting van de ruimte langsheen het circuit is door de jaren heen steeds meer het gevoel van een natuurlijke arena ontstaan, waar het goed kijken en beleven is.

MXGP van Vlaanderen - Lommel

5. Superbiker Mettet - 4-6 oktober

Foto: Sebaboum/Circuit Jules Tacheny

Wat meer dan 35 jaar begon als het alternatief voor de jaarlijkse motorcrosswedstrijd van de Royal Union Motor Entre sambre et Meuse (RUMESM) is ondertussen tot het grootste supermoto-evenement ter wereld uitgegroeid. Niet alleen is dit een wedstrijd waaraan, en dat in verschillende klassen, rijders uit de hele wereld willen deelnemen, het is tevens ook de finale van het WK in de discipline. Naast de tenoren die eigen aan de discipline zijn, weet men in Mettet ook jaarlijks grote namen uit ander motorsport-klassen aan te trekken. Nu de Superbiker stilaan terug z’n draai heeft gevonden op en rond een gedeelte van het oude stratencircuit, is ook de zo kenmerkende ambiance weergekeerd.

Superbiker - Mettet

Tekst: BJ

Foto's: BMW Motorrad Sport/BMW Group Press, FIMSidecarcross.com/Vandraq, Honda Racing Corporation, KTM Media Library/Ray Archer, Circuit Jules Tacheny/Kris Pillier, Sebaboum

Geschreven op 25 juni 2024
© Motoren & Toerisme