Energica Experia

Energica, de Italiaanse fabrikant van elektrische motoren heeft dit weekend tijdens de FIM Enel MotoE World Cup in Mugello zijn groene tourmachine voorgesteld. De opgegeven cijfers in het persbericht zijn alvast hoopgevend over de mogelijkheden om elektrisch te gaan toeren. 

Je zou het niet geloven, maar het merk verdeelt ondertussen al tien jaar lang elektrische motorfietsen. Tien jaar om nieuwe inzichten op te doen en rijervaringen te verzamelen om het elektrische motorrijden steeds realistischer te maken. Vanuit zijn thuisbasis in de Italiaanse motorvallei bij Modena, mikt Energica met de Experia op de reislustig motard. Lange afstanden zijn nochtans het minst evidente aspect aan elektrische motoren. De naam Experia is afgeleid van Hesperia. Een naam die door de Grieken werd gegeven aan de maagdelijke landen voorbij de westerse horizon. Die spirit van verkenning kan je nu ook op een klimaatvriendelijke manier beleven volgens Energica. 

2022_Energica_Experia_01

Tweede generatie

De Energica Experia is het eerste model van de tweede generatie. Daarbij is quasi elk onderdeel vernieuwd zoals de motor, de batterij en het frame om het gewicht te reduceren en de rijeigenschappen naar een hoger niveau te tillen. Zo is de capaciteit van de batterij groter, terwijl het gewicht is gedaald. Ook het zwaartepunt van deze batterij is lager voor een betere balans. Met 22.5 kWh zou deze batterij de grootste laadcapaciteit hebben voor eender welke elektrische motorfiets. Opladen kan van nul naar tachtig procent in veertig minuten met een Level 3-lader. Level 1 en 2 zijn ook mogelijk als je meer tijd hebt.  

PMASynRM motor EMCE

Of hoe ze nog een klinkende naam moeten verzinnen voor de nieuwe motor. Maar ook hier weer dezelfde stappen in de goede richting. Minder gewicht en een lager zwaartepunt met 101 pk en 115 Nm terwijl de topsnelheid 180 km/u bedraagt. 

2022_Energica_Experia_01

Wanderlust

Deze evolutie resulteert in een opgegeven bereik van 246 km gecombineerd en 420 km in stedelijke omgevingen. Dat is best indrukwekkend onder voorbehoud van een grondige test. Binnen twee weken is het al zo ver en trekken we naar de Italiaanse Dolomieten om deze cijfers na te gaan. In het volgende nummer van Motoren & Toerisme lees je er dus alles over. Tot slot geven de Italianen nog mee dat er zijkoffers en een topkoffer beschikbaar zijn voor een totaal volume van 112 liter, aluminum velgen, verwarmde handvatten en twee USB-poorten. De Experia zou vanaf 1 juni te bestellen zijn en de eerste leveringen worden al in augustus verwacht. Prijzen zijn voorlopig nog niet terug te vinden op de website. 

Meer info op: www.energicamotor.com/nl/modellen/energica-experia/

Tekst: Charly de Kinderen 

Foto’s: Energica

Geschreven op 31 mei 2022
© Motoren & Toerisme