Dubbel podium voor Husqvarna in 12u van La Chinelle

De officiële Husqvarna Belgium teams gaven de 40ste editie van de 12 uren van La Chinelle beslist mee kleur. Het snelle en ervaren trio Kevin Fors-Wietse Brackman-Jilani Cambré kwam van ver terug en stuurde hun 2020 Husqvarna FE450 naar een schitterende tweede plaats, op minder dan 25 seconden van de winnaars Magain, Dewulf, Grobben. Husqvarna sleepte nog wel een tweede podiumplaats uit de brand na een bewogen wedstrijd voor Jérôme Martiny, Matthew Vanoevelen en Erik Willems.

Let op de LED-koplampjes waarmee de Husqvarna Belgium FE 450's waren uitgerust.

Klokslag 12 uur op zaterdagnacht namen de 64 deelnemende teams in Franchimont-Philippeville de traditionele Le Mans start. Voor openingsrijder Cambré en zijn teamgenoten was dat het begin van een spannende inhaalrace. Van de 30ste stelling werkte Jilani zich op naar de achtste plaats op het einde van de openingsronde.


 

Kempenaar Jilani Cambré duikt het bos in.

Een sublieme Fors, viervoudig winnaar in La Chinelle, nam zijn team op sleeptouw. De ervaren Luikenaar knokte de Husky #22 ’s nachts terug in de running. Brackman was duidelijk beter in zijn sas overdag en zette leider Grobben onder druk maar die boog niet. Ook het laatste offensief van Cambré werd gepareerd door thuisrijder Magain.

 

De Husqvarna Belgium-crew volgt de verrichtingen van beide teams vanuit de pitbox.

Na een tumultueuze race tikte de tweede officiële Husqvarna formatie als derde aan op twee ronden van de winnaars. Sterkhouder Jérôme Martiny leidde in het begin de dans terwijl ook Willems en Vanoevelen scherpe tijden klokten. Hiermee bevestigden deze Husky selectie van teammanager Wim Vanderheyden eveneens hun rol als kandidaat-winnaars.

 

Team #22 met Jilani Cambré, Wietse Brackman en Kevin Fors.

Door een zware valpartij van Willems ging echter heel wat kostbare tijd verloren. Tot overmaat van ramp liep de motor averij op waardoor Erik tot sleutelen was verplicht. Team #21 werd teruggeslagen tot een vijfde plaats. Hoewel Willems niet meer kon rijden door een spierscheur maakte Martiny en Vanoevelen de wedstrijd af met twee.

Jilani Cambré: We hebben ons best gedaan, maar Magain was gewoon net iets sterker. Ook Kevin (Fors) reed een dijk van een wedstrijd. In mijn laatste beurt ben ik er dan nog vol voor gegaan. Het was alles of niks! Twee keer kwam ik bijna ten val, helaas werd het uiteindelijk niks. Spijtig, maar La Chinelle blijft een verrassende en zware wedstrijd. Elke keer zijn er weer onverwachte gebeurtenissen.

 

Jilani Cambré

Wietse Brackman: “Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Anderzijds ben ik ook tevreden, we hebben dit jaar niet veel geluk gehad. Als je rekening houdt met die slechte start, twee wielwissels en dan toch nog zo dicht bij de overwinning komen… Dat is balen! Misschien lukt het volgend jaar wel weer. Het team draaide perfect, niemand kan elkaar iets verwijten. Ook de organisatie liep goed. In ieder geval: respect voor Magain en Dewulf. Zij hebben onder hun tweeën gereden tot op twee uur van het einde. Daar neem ik mijn pet voor af.

 

Wietse Brackman

Kevin Fors: Ik ben echt enorm teleurgesteld. Zelf heb ik een héél sterke La Chinelle gereden. In mijn sessies was ik telkens de snelste op de baan en ik heb alles gegeven. Eerlijk, ik ben gedegouteerd want we hadden zeker kunnen winnen. Op zaterdag hebben we wat kleine probleempjes gehad; met de motor in de training, geen al te beste kwalificatie, een slechte start… En dan kwamen we eindelijk op kruissnelheid, we passeerden het ene team na het andere. Ik heb ons terug gebracht tot in het wiel van de leiders maar helaas hebben we de klus niet kunnen afmaken. Ze hebben me nog gevraagd om ook de laatste wissel te rijden maar ik had veel last van krampen omdat ik zo diep was gegaan.”  

 

Kevin Fors

Erik Willems: Onze start was prima, zelf reed ik ook erg goed. Mijn tijden waren vergelijkbaar met die van Jeffrey (Dewulf), alleen Fors was nog iets sneller. In mijn tweede sessie ging ik er hard af, dat heeft ons toch vijf, zes minuten gekost. Ik heb nadien nog geprobeerd te rijden maar ik had te veel last van been. Daarom moest ik na 35, 40 minuten terug binnenkomen. Uiteindelijk hebben Jérome (Martiny) en Matthew (Vanoevelen) de wedstrijd afgemaakt. Chapeau want met twee is het natuurlijk heel zwaar.

Erik Willems

Jérome Martiny: We zijn blij met het podium maar behalve de eerste twee uur zaten we niet in de strijd om de overwinning. Dat was teleurstellend. Persoonlijk kwam ik om te winnen en ik kan niet tevreden zijn over hoe ik dit jaar reed. Het lag keihard en glad en ik voelde me niet op mijn gemak. Eigenlijk ben ik in tegenstelling tot Matthew nooit in mijn ritme gekomen en was het 12 uur afzien! Fysiek was dit een lastige La Chinelle maar volgend jaar komen we weer terug om te winnen.”

 

Jérôme Martiny

Eindstand 12 Heures de la Chinelle 2019

RESULTATEN

1.

INT

MAGAIN/DEWULF/GROBBEN

KTM

80

 

2.

INT

BRACKMAN/CAMBRE/FORS

HUSQVARNA

80

0:24.672

3.

INT

MARTINY/VANOEVELEN/WILLEMS

HUSQVARNA

78

 2 R

4.

INT

RAMON/BIETS/MINIQUE

YAMAHA

78

4:29.067

5.

INT

CREMER/HERINNE/FRYNS

YAMAHA

77

 3 R

6.

INT

GRANDJEAN/LILLO/GAUNIAUX

HUSQVARNA

75

 5 R

7.

INT

KLUTZ/BEGON/HERINNE

YAMAHA

75

2:13.380

8.

INT

VANHOENACKER/VANDERBEKE/BRAL

SHERCO

74

 6 R

9.

INT

BAILLEUX/MONFORT/DEBROUX

HUSQVARNA

74

2:15.040

10.

INT

THAIN/COEN/LOUIS

KAWASAKI

74

2:31.831

 

Bron: persbericht Husqvarna Belgium

Foto's: Husqvarna Belgium/Gino Maes

Geschreven op 13 augustus 2019
© Motoren & Toerisme