BMW International GS Trophy: Dag 8

Door de jaren heen is het een beetje de traditie geworden dat het ‘beste’ pas op het einde komt in de BMW Motorrad International GS Trophy. Dat was voor de ‘Oceania-editie’ van dit jaar, niet anders… Op de 8e en laatste dag trok de GS Trophy-karavaan over de Nevis Road, Nieuw-Zeelands hoogst gelegen stuk openbare weg, die maar liefst 24 rivier-oversteekplaatsen bevat. Bovendien bevat deze weg van 70 km ook veel rotsige gedeelten. Naast de Nevis Road kregen de deelnemers nog 40 km ander onverhard voorgeschoteld, bestaande uit bergpaden en gravelwegen. De overige 155 km van de dagroute liepen over geasfalteerde wegen.

De eerste proef van de dag was de Jerrycan Challenge waarbij twee teamleden op één F 850 GS omhoog reden op een pad dat naast een bergstroom liep. Eenmaal boven moest de passagier samen met het derde teamlid zo snel mogelijk twee jerrycans naar beneden brengen, via de bergstroom.

Het was in het skioord Coronet Peak, hoog boven de zuidelijk gelegen stad Queenstown en Lake Wakatipu dat de allerlaatste proef van deze BMW Motorrad International GS Trophy Oceania plaats vond. Gepast ‘The Parcour’ genoemd, moest deze technische proef tegen de tijd afgelegd worden, door de drie leden van elk team. Ook bij deze proef gold: zo weinig mogelijk voet aan grond zetten. Techniek en snelheid waren dus essentieel. Team Nederland deed een goeie zaak en won zo niet alleen het dagklassement maar beëindigde de week ook op de vierde plaats in het algemeen klassement.

Zuid-Afrika (394 punten) won de GS Trophy Oceania afgetekend voor Frankrijk (382 ptn.) dat nipt Italië (380 ptn.) wist voor te blijven. Team Nederland eindigde verdienstelijk vierde (375 ptn.)  voor de verrassing van dag 1, Zuid-Korea (361 ptn.)

Videoverslag BMW GS Trophy Dag 8:

 

 

Bekijk via deze links ook de videoverslagen van Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4, Dag 5, Dag 6 en Dag 7 van de BMW GS Trophy Oceania.

 

Video: YouTube.com/BMW Motorrad

Foto's: BMW Group Press

 

 

Geschreven op 17 februari 2020
© Motoren & Toerisme