Belgisch motorsportnieuws: Everts mist WK-start, Lambrechts op Panigale V4 R, Testwerk begint voor Baltus

Een round-up van het motorsportnieuws uit eigen land.

Liam Everts mist GP van Argentinie: Liam Everts zal de eerste GP van het seizoen – die van Argentinië in Neuquen – moeten missen. De Red Bull KTM-rijder kwam tijdens een training in het Duitse Grevenbroich ten val en brak daarbij z’n rechterduim. Bij een operatie in het AZ Herentals werd de breuk van een plaatje voorzien. De nummer 4 van het WK MX2 van 2023 kijkt nu tegen een herstel van vier weken aan.

Dit nieuws kwam hard aan bij Liam en het team, maar we weten allemaal dat je met tegenslag te maken kan krijgen. De operatie verliep goed en we hebben nu een periode van vier weken nodig waarin Liam terug kan aansterken worden en de volledige mobiliteit van z’n hand moet terug komen. Argentinië mogen we vergeten, maar we hebben er goede hoop in dat het herstel volgens plan zal verlopen in Liam in Madrid (GP van Spanje, op 24 maart, nvdr) aan z’n kampioenschap kunnen beginnen”, aldus Red Bull KTM-teammanager Harry Norton.

Panigale V4R voor Bram Lambrechts. Bram Lambrechts de Benelux en Belgisch kampioen Supersport van 2023, zoekt het dit jaar een stapje hoger in de Superbike-klasse. Lambrechts verruilde recent z’n Panigale V2 voor een Panigale V4 R. Voor de niet-ingewijden dit is de Panigale-variant waarop de fabrieksmachines van Alvaro Bautista en Nicolo Bulega in het WK Superbike gebaseerd zijn.

Foto: Conograph

Voor de fans van de nationale racerij is het leuk dat er na al die jaren nog eens een Ducati te zien zal zijn in de Superbike-klasse. Net zoals vorige seizoenen kan Bram Lambrechts ook in 2024 op de steun van Ducati Gent rekenen, maar voor de praktische inzet op de circuits staat het Crazy Racing Sensations-team (CRS) in. Lambrechts voelde afgelopen week z’n Duc voor het eerst aan de tand op het nieuwe circuit Andalucia, in de buurt van het Spaanse Almeria. Volgende week meer over de plannen van Bram Lambrechts voor het seizoen 2024.

Testwerk begint voor Barry Baltus. Het was een lange winterstop, maar vanaf dit weekend zit die er ook voor de rijders uit het WK Moto3 en Moto2 officieel op. Morgen en overmogen gaa, Baltus, en z’n Nederlandse Fieten Olie Racing GP-team aan de slag in een privé-test op het circuit van Portimao. Vanaf daar verhuist het hele circus naar het Spaanse Jerez de la Frontera, waar tussen 28 februari en 1 maart de laatste voorseizoenstest zal plaats vinden.

 

Dit is wat Baltus voor deze test zei: "Het is eindelijk weer zover! We hebben er naar uitgekeken. Februari is altijd een erg spannende maand voor ons omdat het de tijd is van onze reünie met het team, de staf en ook de motor. Natuurlijk heb ik in de winter onophoudelijk getraind om fit te blijven en vooruitgang te boeken, maar op andere machines dan het Kalex-prototype dat we in de Moto2 gebruiken. Het doel van deze tests is om onze snelheid terug te winnen en meteen te werken aan ons doel, namelijk om vooruitgang te blijven boeken en betere resultaten te behalen in 2024. Het weer zal naar verwachting aan onze kant staan in Portimão, maar we zijn in ieder geval klaar voor alle omstandigheden."

 

 

Tekst: BJ

Foto’s: KTM Image Library/Ray Archer, Bram Lambrechts fanpage/Conograph, Zelos/Fieten Olie Racing GP

Geschreven op 23 februari 2024
© Motoren & Toerisme