Toerverhaal: Een rondje IJsselmeer

Een toer rond het IJsselmeer betekent een kennismaking met drie totaal verschillende Nederlandse provincies die de kom van het meer omsluiten. Gezien het respectabel aantal kilometers en de hoeveelheid geplande stadsbezoekjes hebben we de tocht als een tweedaagse opgevat. Kwestie van onszelf niet af te jakkeren of te moeten afsluiten met het gevoel dat we veel gemist hebben. Want ons rondje IJsselmeer is een ware historische ontdekkingstocht.

 

Tekst: Patrick De Smet

Foto’s: Jorn Urbain

Bij de start van de toerrit in Muiden, dat centraal onder het IJsselmeer iets oostelijk van Amsterdam ligt, heb je de keuze: ga je in wijzer- of tegenwijzerzin het meer rond? Ergens op een reisblog lazen we het antwoord. Wijzerzin biedt je de mooiste zichten en is het leukste rijden. Ten westen van het IJsselmeer ligt de provincie Noord-Holland en aan de overzijde van de Afsluitdijk duiken we aan de oostelijke zijde Friesland binnen. Onder Friesland grenst de provincie Flevoland. Zo is de cirkel rond in wijzerzin …

Met de blik recht vooruit reis je door Holland. Elke bocht komt als een verrassing en vormt een welkome afwisseling. Toch voelt die schijnbaar oneindige rechtlijnigheid van de wegen nooit als eentonig aan. Daarvoor zijn de vergezichten te groots, te weids, bij momenten zelfs adembenemend mooi. Het land lijkt op water te drijven en de dorpen en steden rondom het meer worden in stukken gesneden door grachten en kanalen. Overal waar je maar kijkt dobberen boten. Land en water zijn hier meer dan waar ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Toegangspoort

We zijn bij het ochtendkrieken aangezet vanuit Gent, met de bedoeling in de vroege ochtend aan de oever van het IJsselmeer te staan. Op de autosnelweg geldt tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds bij onze noorderburen een maximum snelheid van honderd kilometer per uur. Een klein ongemak, dat we er graag bijnemen om ons doel te bereiken. We zijn brandend nieuwsgierig naar de ontmoeting met enkele stadjes die ook ons Vlamingen bekend in de oren klinkt: Volendam, Enkhuizen, Sneek, Stavoren, Urk … om er maar enkele te noemen.

Drie uur later staan we in Muiden voor de gesloten poort van het Muiderslot. We hadden eventjes geen rekening gehouden met het feit dat de deuren hier pas een uur later openzwaaien. We rijden de jachthaven rond om het slot van daaruit onder de opkomende zon te aanschouwen. Het kasteel is van oorsprong een middeleeuwse waterburcht, die in 1877 werd gemoderniseerd. Aanvankelijk bedoeld als tolhuis voor langsvarende schepen, evolueerde het later tot burcht. Muiden moest de nabije stad Amsterdam mede helpen beschermen. Het slot is zelfs uitgerust met een sluis die het aangrenzende polderland onder water kan zetten. Muiden is als start in elk geval een leuk dorpje met een oud centrum. Het is meteen onze toegangspoort tot de provincie Noord-Holland.

De volledige versie van dit reisverhaal lees je in de nieuwe Motoren & Toerisme, die vanaf 23 september in de winkel ligt.

Geschreven op 21 september 2021
© Motoren & Toerisme