Het toerlijstje: Vijf adembenemend mooie Amerikaanse wegen

De Verenigde Staten van Amerika vormen een mooi en vooral groot land dat heel wat Europese motorrijders doet wegdromen. Wij selecteerden vijf erg uiteenlopende routes in alle mogelijke hoeken van de Verenigde Staten. Alle vijf hebben ze wel twee dingen gemeen: de hoogteverschillen die ze overbruggen én de adembenemend mooie landschappen die ze doorkruisen.

5. Dalton Highway

In welke staat: Alaska

Van waar tot waar: Livengood - Deadhorse

Lengte: 666 km

De Dalton Highway werd midden jaren ’70 aangelegd als bevoorradingsweg voor de oliewinning in het arctisch gedeelte van Alaska. De ‘Dalton’ begint in Livengood, een onooglijk ‘plaatsje’ ten noordwesten van Fairbanks en voert naar Deadhorse. Dat laatste stadje ligt in de buurt van Prudhoe Bay en de Noordelijke IJszee.  De weg bestaat voor het overgrote gedeelte uit gravel – iets meer dan een vierde van de weg is geasfalteerd – en is dus eigenlijk alleen met zware enduromachines of allroads berijdbaar. Bovendien is de Dalton Highway op sommige plaatsen erg smal, wat het kruisen van de zware trucks die erop rijden gevaarlijk maakt. Bovendien loeren er nog andere gevaren om de hoek zoals bosbranden, overstromingen én ijsberen. Medische hulp moet vanuit Fairbanks of Deadhorse komen, maar dan moet je de autoriteiten eerst kunnen waarschuwen. Bijna nergens op de route is er een GSM-signaal te bespeuren en dus moet je contact houden per satelliettelefoon of CB-radio. Het is afgeraden om over de Dalton te reizen tussen begin november en eind maart.

Maar wie de route in de zomermaanden volgt, ontdekt prachtige landschappen bestaande uit bergen, wouden en toendra’s.

4. US Route 101

 

In welke staten: Californië, Oregon en Washington

Van waar tot waar: Van Los Angeles in Californië tot Turnwater in Washington

Lengte: 2478 km

De US Route 101 loopt parallel met de Westkust (Stille Oceaan) van de Verenigde Staten. Het eerste gedeelte van de US Route 101 loopt overigens over het traject van de legendarische Camino Real (of koninklijke weg) die dateert uit de 17e eeuw, toen Californië nog Spaans gebied was. Na de drukte van de metropool Los Angeles voert de ‘One-O-One’ langs de Central Coast. Vervolgens gaat het naar San Francisco waar Route 101 via de ‘Golden Gate Bridge’ de baai oversteekt. Het laatste gedeelte op Californisch grondgebied voert door het groene ‘Redwood Empire’ en passeert ondermeer door het afgelegen Humboldt County. Vanaf dan wordt de omgeving steeds groener. Wie US Route 101 noordwaarts volgt ziet links de Stille Ocean glinsteren en rechts dichtbeboste bergflanken. In Oregon passeer je ondermeer de Yaquina Bay in Newport en Rockaway Beach. Dit laatste kustplaatsje werd vernoemd naar de gelijknamige plaats in New York.

In Washington, de meest noordelijke staat aan de Amerikaanse Westkust volgt US Route 101 eerst nog zo’n kleine 600 km de kustlijn om vervolgens naar rechts af te buigen aan de straat van Juan de Fuca. Deze dankt z’n naam aan de gelijknamige Griekse (!) kapitein die de Amerikaanse Westkust in dienst van de Spanjaarden verkende. Aan de overkant van de zeearm ligt Canada. US Route 101 eindigt in Turnwater, het meest zuidelijke punt van Puget Sound.

3. San Juan Skyway

In welke staat: Colorado

Van waar tot waar: van Durango tot Durango

Lengte: 375 km

De San Juan Skyway is geen weg van ‘punt-naar-punt’, maar loopt in een lus doorheen het zuidwestelijke gedeelte van de bergachtige staat Colorado. De ‘Skyway’ loopt over  twee State Highways (62 en 145) en twee US Highways (160 en 550) en is dus in feite een toeristische weg. Bovendien voert hij ook door het Mesa Verde National Park en het San Juan National Forrest. Het is aan dat laatste woud dat hij het eerste gedeelte van z’n naam dankt. Het tweede gedeelte heeft alles te maken met het aantal hoogtemeters dat de weg aflegt. Met Lizard Head pass, Dallas Divide, Red Mountain Pass, Molas Pass en Coal Bank Pass passert hij maar liefst vijf bergpassen, waarvan er vier hoger zijn dan 3100 meter!

 

2. Blue Ridge Parkway

In welke staten: Virginia, North Carolina

Van Waar tot waar: Swain County, North Carolina tot Rockfish Gap, Virginia

Lengte: 755 km

Het idee om een toeristische route door de oostelijke bergketen Appalachen aan te leggen ontstond in de jaren ’30. Door de Grote Depressie die de Verenigde Staten teisterde was er nood aan grote openbare projecten en deze Blue Ridge Parkway werd daar één van. De Blue Ridge Parkway verbindt twee grote nationale parken met elkaar: Shenandoah National Park in Viriginia en het Great Smoky Mountains National Park in North Carolina. Het hoogste punt van de hele route ligt op de zuidwestelijke flank van de berg Richland Balsam, op 1845 meter hoogte. Dat stuk van de Blue Ridge Parkway is ’s winters vaak afgesloten vanwege sneeuwval. De Blue Ridge Parkway is in de eerste plaats een toeristische route en dat betekent dat je er nauwelijks vrachtverkeer op tegenkomt. Mooi meegenomen is dat er geen tol wordt geheven om de Blue Ridge Parkway te gebruiken.

 

1. Beartooth Highway

In welke staat: Montana en Wyoming

Van waar tot waar: tussen Red Lodge en Cooke City, beiden in Montana

Lengte: 111 km

De Beartooth Highway is het laatste gedeelte van US Route 212, die vanuit Minnesota naar het Yellowstone National Park leidt. Vanaf Red Lodge in het uitgestrekte Montana wordt die US Route 212, de Beartooth Highway en krijgt dan ook het predikaat All American Road opgeplakt. De Beartooth Highway is dan ook een prachtige aanloop naar het befaamde Yellowstone National Park. Het hoogtepunt van de 111 km lange route – en dat zowel letterlijk als figuurlijk – is de 3337 meter hoge Beartooth Pass. Die pashoogte betekent dat felle wind en sneeuwstormen het hele jaar door mogelijk zijn. 

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Bigstock Photo

Geschreven op 13 maart 2019
© Motoren & Toerisme