Het sportlijstje: Vijf Britse motorsportarena’s

Ze mogen dan al bijna uit de EU zijn gestapt, toch blijft Groot-Brittannië anno 2019 nog steeds één van de leidende landen inzake Motorsport. Logisch, want ze vonden (of verfijnden) zowat elke bestaande motorsporttak uit. En dus was het vrij makkelijk om vijf  Britse motorsportarena’s te vinden. Ook nu weer hanteerden we de huidige activiteiten en de geschiedenis als voornaamste criteria.

5. National Speedway Stadium

 

Waar: Belle Vue, Manchester

Welke discipline: Speedway

Het National Speedway Stadium is de jongste motorsportarena in dit lijstje. Het stadion werd pas bij het begin van 2016 in gebruik genomen. Het National Speedway Stadium fungeert niet alleen als trainingsbasis voor jonge Britse Speedway-rijders maar ook als thuisbasis voor de Belle Vue Aces, ’s werelds oudste Speedway-club. De Aces komen er tussen begin april en eind september haast wekelijks – op maandag- of donderdagavond – tegen andere clubs  uit het Speedway Premiership uit.  Daarnaast vindt de finale van het Brits individueel kampioenschap er sinds 2016 plaats. Met de Britse ronde van de Speedway of Nations (zie video) – de opvolger van de Speedway World Cup – heeft het National Speedway Stadium ook een grote internationale meeting op de kalender staan.

4. Silverstone Circuit

Waar: Silverstone, Northamptonshire

Welke Discipline: Wegrace

Silverstone is de ‘Big Daddy’ onder de Britse circuits. Het is momenteel één van de twee Britse circuits die de hoogste FIM-grading hebben én de thuishaven voor de Britse ronde van het MotoGP-kampioenschap. Op de tribunes rond het circuit is er plaats voor 150.000 toeschouwers, al geraken die alleen echt helemaal gevuld voor de Britse F1 GP. Naast de MotoGP doet ook het British Superbike Silverstone (zie video) aan. Het circuit is erg snel, mede dankzij de brede bochten. Tijdens de Britse GP van 2018 was er een probleem met het nieuwe wegdek, dat niet in staat bleek om regenwater snel genoeg af te voeren. Daardoor diende de GP te worden afgelast. Iets waardoor Silverstone behoorlijk wat krediet verloor bij motorsportfans. Bovendien had Silverstone, wellicht omdat het in handen is van de prestigieuze en exclusieve BRDC (British Racing Drivers Club), altijd al de naam een ‘autocircuit’ te zijn.

 

3. Hawkstone Park

Waar: Shrewsbury, Shropshire

Welke disciplines: Motorcross, Enduro, Trial

Hawkstone Park werd bij Belgische motorsportfans bekend door de legendarische Motorcross GP’s die er in de jaren ’80 plaats vonden. Destijds waren die 500cc GP’s zelfs live te zien in BBC Grandstand. De duels die Belgische rijders als Eric Geboers, André Malherbe en Georges Jobé er met thuisrijders Dave Thorpe en Kurt Nicoll uitvochten, behoren tot het allerbeste uit de crossgeschiedenis. De Belgen bleven het ook in de jaren '90 goed doen in Hawkstone Park met zeges in de 500cc GP voor Kempenaren, Dirk Geukens (1991) en Joël Smets (1993 & 1997). 

 Vanwege de lengte van het circuit (2,9 km) is Hawkstone Park niet meer geschikt voor de huidige GP’s. Maar toch vindt er nog ieder jaar een belangrijke voorbereidingswedstrijd op de GP’s plaats: de Hawkstone Park International. Ook nu nog spelen Belgische rijders een hoofdrol op het zanderige circuit. Zo won Jago Geerts afgelopen februari de MX2-klasse van de Hawkstone Park International. Verder prijkt het circuit sinds vorig jaar ook op de kalender van de World Enduro Super Series. Een jaar eerder stond Hawkstone Park nog op de EnduroGP-kalender. In het verleden vonden er ook twee ronden van het WK Trial plaats.

 

2. Donington Park

 

Waar: Castle Donington, Leicestershire

Welke disciplines: Wegrace, Motorcross

Donington Park was voor Wereldoorlog II al een belangrijk autocircuit. Tijdens de oorlog deed het circuit dat in de voortuin van het prestigieuze Donington Hall – nu het hoofdkwartier van Norton Motorcycles – ligt, dienst als voertuigen-depot voor het Britse leger. Pas eind jaren ’70 werd het, onder impuls van zakenman Tom Wheatcroft, terug in gebruik genomen als racecircuit. Vanaf 1987 vond de Britse Wegrace GP plaats in Donington Park. Een jaar later, op Paaszondag 1988, vond op Donington de allereerste ronde van het WK Superbike plaats. In 2007 werd er een ronde van het WK Motorcross georganiseerd op het ‘infield’, een jaar later zelfs de Motorcross der Naties. Omdat het nieuwe management van Donington Park alles op de F1 wou zetten, verloor het circuit na 2009 de Britse MotoGP-ronde – die naar Silverstone verhuisde. De F1 kwam nooit (terug) naar Donington en sinds 2017 is het circuit in handen van Motorsport Vision, het bedrijf van ex-F1-piloot  Dr. Jonathan Palmer, dat ook de circuits van Brands Hatch, Cadwell Park, Oulton Park en Snetterton in de portfolio heeft zitten. Momenteel heeft Donigton Park met het British Superbike (zie video), het WK Superbike én het Donington Classic Motorcycle Festival enkele heel mooie Wegrace-evenementen op z’n kalender staan.

 

1. Mountain Course

 

Waar: Eiland Man, Ierse Zee

Welke discipline: Wegrace

De Isle of Man TT is wellicht het beroemdste én beruchtste Motorsport-evenement ter wereld. Met een lengte van 60,7 km is de ‘Snaefell Mountain Course’ het langste, bestaande circuit in de wereld. Het circuit dat over Mount Snaefell, met 610m het hoogste punt van het eiland Man, voert is momenteel ook het snelste ter wereld. Tijdens de 2018 Senior TT – de afsluitende race van de TT Week – zette winnaar Peter Hickman een snelste tijd van 16min 42.778 seconden neer (zie video). Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van nét geen 218 km/u. Het razendsnelle circuit is niet zonder controverse want doorheen de jaren verloren veel rijders (en ook enkele toeschouwers) hun leven bij ongelukken.

Op het eiland Man draait zowat alles rond de racerij. Logisch ook want de twee weken durende TT (eind mei, begin juni) en de Manx GP/Classic TT (eind augustus) zijn grote publiekstrekkers en van levensbelang voor een eiland dat het (grotendeels) moet hebben van toerisme. Naast deze twee grote evenementen zijn er nog kleinere motorsport-evenementen zoals Trial- en Enduro-wedstrijden, of de Southern 100-races. Heel wat Motorsport-toppers, waaronder MotoGP-rijder Cal Crutchlow verblijven of verbleven op het eiland Man vanwege het gunstige fiscale klimaat.

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Belle Vue Aces, Suzuki Racing, Hawkstone Park MX,  BMW Motorsport,

Geschreven op 19 maart 2019
© Motoren & Toerisme