Gelezen: Parrish Times

Bij de MotoGP-liefhebbers onder onze lezers zal de naam ‘Steve Parrish’ wel een belletje doen rinkelen. Parrish was immers jarenlang de co-commentator van het BBC-team dat de MotoGP versloeg. Maar Steve Parrish laat zich niet onder één noemer vangen en dat blijkt uit z’n autobiografie ‘Parrish Times.

‘Geboren in het landelijke Cambridgeshire van de jaren ’50, leek Parrish wel voorbestemd voor een racecarrière. Dat een gedeelte van de ouderlijke boerderij zich op een voormalige RAF-basis bevond hielp uiteraard. Het was op de start- en landingsbanen van dat voormalige vliegveld dat Parrish z’n passie voor auto’s en motorfietsen ontdekte. Geïnspireerd door z’n oudere broer, zat Parrish al vanaf z’n 10e met autowrakken op z’n ‘eigen racecircuit’ te scheuren. Niet veel later volgden er motorfietsen. Niettemin, ontdekte Parrish pas in z’n late tienerjaren dat er ook zoiets bestond als motorracen. Met bescheiden middelen begon hij dan aan een carrière als motorracer in één van de vele wegraceclubs die Groot-Brittannië toen rijk was. Maar het duurde niet lang vooraleer Parrish zich als een topper in wording ontbolsterde. Tijdens een wedstrijd voor aanstormende talenten op Brands Hatch leerde hij de legendarische Barry Sheene kennen. Het was het begin van een lange en intense vriendschap. Parrish werd ploegmaat van Barry Sheene in de 500 cc GP’s, maar bleef dat maar één jaar. Niettemin bouwde hij een stevige carrière op als wegracer en dat zowel in de GP’s, als in het Brits kampioenschap en op stratencircuits. De ervaring die hij daarbij opdeed, kwam hem na z’n actieve carrière goed van pas om het officiële Yamaha-team van de Britse importeur te managen. Ondertussen bleef Parrish nog steeds racen, maar dan met trucks! Begin jaren ’90 stelde Mercedes-Benz – waarvoor hij in het EK Truckrace uitkwam – hem voor de keuze: truckracer zijn of een wegraceteam managen. Parrish koos voor het eerste en zou dat daarna nog zo’n 10 jaar blijven doen, tot Mercedes-Benz de stekker uit het truckrace-programma trok. Daarna rolde Parrish haast vanzelf in een carrière als co-commentator. Iets wat hij eerder ook al sporadisch voor de BBC deed.

Parrish weet als geen ander z’n carrière te schetsen, vaak met hilarische anekdotes maar soms ook met doodeerlijke bekentenissen. Zo betreurt hij het dat hij z’n kinderen een tijd niet meer zag na de scheiding met z’n ex-vrouw én geeft hij toe dat hij BBC-presentatrice Suzi Perry bij het begin van hun samenwerking niet au serieux nam. Iets waarvoor hij z’n spijt betuigt.

Parrish Times is een eerlijk en vlotgeschreven portret van een man die veel meer was en is dan de ‘beste vriend van Barry Sheene’.

Parrish Times is in het Engels uitgegeven door de Britse uitgever Weidenfeld & Nicolson. Alle info op: https://www.weidenfeldandnicolson.co.uk/titles/steve-parrish/parrish-times/9781474607322/

Tekst: Bart Jacobs

Geschreven op 8 januari 2019
© Motoren & Toerisme