Lezers-reisverhaal: B.A.B.S. Tour 2019 - Engeland & Wales

Januari 2011, in “het hof van Keulen” te Kallo, tijdens één of andere nieuwjaarsreceptie, ontstaat op een respectabel uur een gesprek onder motorrijders over een buitenlandse trip. Gezien het nachtelijk uur worden er de volgende dagen meerdere wenkbrauwen gefronst over het welslagen van deze organisatie … maar, ondanks de twijfels van de meeste kandidaat-deelnemers wordt één en ander geconcretiseerd en tijdens het weekend van 1 mei dat jaar wordt een trip doorheen Engeland georganiseerd . Een vierdaagse met meer dan 2100 km onder de wielen waarvan slechts enkele over snelwegen rolden

Acht jaar en minstens evenveel kg geleden met de B.A.B.S tour 2011. Ook toen reeds met passende t-shirt . De zes deelnemers zijn dermate enthousiast dat de jaren daarna de Vogezen (2x), Normandie, het Zwarte Woud, de Moezelstreek, het onvermijdelijke Eifelgebied, de Champagnestreek en het ongelooflijke Schotland als waardige opvolgers de B.A.B.S (wat staat voor Belgian Adventure BikerS ) mochten ontvangen.

Het enthousiasme van de zes pioniers werkt aanstekelijk. In die mate zelfs dat we dit jaar met dertien motoren back to the roots trokken en opnieuw kozen voor : a trip trough England and Wales.

Dag 1A : Waasland–Calais - 184 km

 

Met vijf KTM’s Adventure, vijf BMW’s , één Ténéré, één Versys en één Multistrada lijkt onze groep uitstekend gewapend voor de tocht en oogsten we heel wat aandacht onderweg … Op zaterdagmorgen in alle vroegte malen we de noodzakelijke rit naar de Eurotunnel af om daar om 9h20 netjes onze ondergrondse overgang naar Folkstone aan te vangen . Amper 35 minuten later worden we reeds geconfronteerd met het links rijden wat toch een beetje creepy blijft tijdens de eerste kilometers, or should we say : miles???

Dag 1B : Folkstone–Swindon - 296 km

 

Gezien onze ochtendwandeling naar het noorden van Frankrijk, ook al goed voor 184 km, houden we het voor deze eerste dag op Engels grondgebied rustig . Langs de kustlijn brommen we rustig de eerste exemplaren van de af te leggen 300 km . Langs Sint Mary’s Bay , Jurys Gap en Hastings richting Brighton . Niet zonder onze lunchstop te houden aan The Custom Cafe, een biker café dat pas geopend is en onze bende van dertien maar al te graag ziet binnenkomen . Na onze snelle hap aldaar, gaat het door richting Brighton. Een statige kuststad waar de dito gebouwen de flair van weleer nog weerspiegelen maar de stad en zijn bevolking al lang niet meer dezelfde style uitstralen van weleer.

 

Eens we de kustlijn verlaten hebben worden we overweldigd door het groene landschap van 'The Cotswolds' in het graafschap Sussex.

Vanaf daar kiezen we voor het groenere hinterland en al gauw merken we dat het verkeer hier veel vlotter gaat en minder intensiviteit aan de dag legt . Dit geeft ons de gelegenheid om de resterende km aan een leuk tempo af te leggen en voor vijf uur in de namiddag aan te komen op onze eindbestemming : The Goddard arms in Swindon . Aan de achterzijde blijken onze motoren veilig op een afgesloten parking te kunnen staan terwijl wij na kunnen praten over de voorbije dag en ons te goed doen aan typisch Engelse gerechten en ‘some local ales’. .…

 

Tekst en foto’s: Luc Suy

Geschreven op 7 juni 2019
© Motoren & Toerisme