Fotoreportage: Normandy Beach Race 2021

Op 10,11 en 12 september werd voor de derde keer op het strand van Riva Bella Beach in Ouistreham, Normandië, de ‘Normandy Beach Race’ georganiseerd. Een gratis evenement dat je in tijd terugbrengt naar de jaren ‘40 van de Amerikaanse Hot Rod-sfeer. Drie dagen lang mogen racers uit 13 landen met hun retro motoren en oldtimers zich met elkaar in snelheid meten over een lengte van 200m.  Een race met een hoge fun-factor.

Tekst en foto's: Miguel Deliaert

Eén regel, de deelnemende voertuigen moeten voor 1947 gebouwd zijn..  Tijden worden er niet genoteerd en er valt ook niks te winnen.  Het enige wat telt is gas geven en het juiste spoor weten te vinden in het zand. Het geheel wordt gekruid door de fantastische flag girls die bij elke start voor het nodige spektakel en show zorgden. Een streling voor het oog. Als kers op de taart was er ’s avonds het verlichte racetrack met de waanzinnige night runs.

 Dé blikvangers zijn uiteraard de voertuigen van weleer. 40 motorfietsen en 40 auto’s. Het terrein was vooral ingenomen door de vele Fords en Harley Davidsons. Maar er waren uiteraard ook nog andere schitterende merken te zien zoals enkele Franse motorfietsen Monet & Goyon, het Deense Nimbus, een Russische Oeral, Indian, Enfield en enkele zijspannen waaronder Triumph…

Ook de  Belgen waren massaal aanwezig; Matthias van Brussel had zijn prachtige FN uit 1931 meegebracht. Het Time Bandits Race Team had o.a. een Griffon van 1905 – 500 V-twin bij (de oudste aanwezig), Norton 500cc model 18, fiets met propeller en dit is nog maar en greep uit hun hele collectie en het Land Speed Belgium Team had een Belly Tank Racer bij.

Ook naast de dragstrip  weet men het publiek te entertainen.  Foodstands, bars, vintage winkeltjes, live muziek en een after run party op het strand. Dan heb ik het nog niet over de Riva-Bella Car Show die met méér dan 200 voertuigen van de jaren ’40 en ’50 stonden te pronken op de Boulevard voor het strand.  De Normandy Beach Race is meer dan enkel een strandrace, het is het creëren van een gemeenschap. De deelnemers komen niet naar hier om te winnen, ze doen het vooral voor de glorie, de eer en de ervaring. Dit is wat telt op het einde van de dag, en het maakt niet uit hoe oud je bent.

Met dank aan de organisatie en aan het zeer enthousiaste publiek. (50.000 toeschouwers).

 

Geschreven op 28 september 2021
© Motoren & Toerisme