Producttest: verwarmde handschoenen van 30seven

De herfst is in ’t land en de winter staat voor de deur om met zijn ijzige koude onze motorbeleving naar zijn hand te zetten en koukleumen als mezelf danig op de (diepvries)rooster te leggen. Dons en handvatverwarming zijn al een stap in de goede richting, maar er zijn nog flink watandere  alternatieven om warm en veilig de koude te trotseren.

Best wat merken spelen in op deze noden door allerhande hartverwarmende producten aan te bieden. Sommige doormiddel van elektrische bekabeling met de motorfiets, sommige doormiddel van oplaadbare batterijen. Flink wat bekende merken ook, zoals KlanE, Gerbing, Macna, Mobile Warming, maar eveneens het Belgische 30Seven, die gebruikt maakt van een Novaheat® verwarmingselement, dat wordt aangestuurd door een herlaadbare lithium-ion batterij. Naast enkele basislagen, sokken en inlegzolen, trokken vooral hun verwarmde softshell en motorhandschoenen onze aandacht.

Tekst en foto's: Pieter Pacques

Vorige week kon je al Pieters bevindingen over de verwarmde softshell jas van 30seven lezen. Deze week zijn de handschoenen aan de beurt.
 

Vorige winter waren eveneens de Tucano Urbano Handwarm handschoenen in test en ik herinner me nog de puike warmteafgifte, de zachte materiaalkeuze en de de bescherming, maar evengoed het losse aanvoelen, de neutrale grip op de handvaten en het nogal basis totaalplaatje. Dit leken me geschikte verwarmde handschoenen voor scooterrijders en/of korte-traject-pendelaars. Deze 30seven’s zijn op het eerste zicht meer ontworpen als rasechte motorhandschoenen. Om de koude te trotseren is handvatverwarming natuurlijk al een nobele verbetering. Stuurmoffen doen daar nog een comfortabel stapje bovenop, maar de geteste modellen vond ik toch niet voldoende gebruiksvriendelijk om al de stuurknoppen te manipuleren. De bediening van de richtingsaanwijzers ging nog net. De moderne machines hebben echter serieus wat meer elektronica-bediening aan de handvatten, waardoor de moffen niet zo praktisch waren voor woon-werk gebruik. Een nieuwe elektrisch verwarmde test drong zich dus op.

De look & feel


Geheel in lijn met de rest van het gamma, is ook hier nauwelijks te zien dat je met elektrisch verwarmde kleding op pad bent. Er is ook geen twijfel mogelijk omtrent het doelgebied van de handschoen: hoofdzakelijk gemaakt van stevige leder (70%), 2 verstelbare Velcro®-banden aan polsen en manchetten, solide knokkelbescherming en schokabsorberende vullingen, voorgevormde vingers, flexibel dubbel gestikte naden en reflecterende strips. De binnenkant heeft een ademende zachte voering en de wijsvinger is van het touchscreen-type. We zitten duidelijk in de motorrijders-wereld.

Gooi daar nog 2 Primaloft®-binnenlagen bovenop, waartussen het Hipora®-membraan is geplaatst, een doordacht geplaatst Novaheat®-verwarmingssysteem en je voelt aan dat je met technische hoogstaand materiaal onderweg bent. De verwarming zit aan de rug van de hand en de vingers (inclusief de vingertoppen). Net de plaatsen die het meest onderhevig zijn aan koude bijtende wind en waar handvat-verwarming niet veel hulp kan bieden. De schacht herbergt de batterij en is voldoende lang om over de mouw te worden gedragen. Omwille van de plaatsing van de batterij is het nauwelijks haalbaar om de dikke schacht van de handschoen onder de mouw te krijgen. Hetgeen ik niet onmiddellijk als een echt nadeel kan beschouwen. Onder de ruime Velcro® aan de schacht bevindt zich dan de batterij-bediening. Even indrukken en hij wordt geactiveerd, waarna per bijkomende klik het niveau wordt ingesteld. Onderweg aanpassen is dus een eenvoudige kwestie. Even de Velcro® losmaken, klikken en weer verder rijden. De verwarming al rijdende aanpassen zou ik niet onmiddellijk aanraden.

Het rijden


30Seven claimt 6 uur batterij-gebruik bij de laagste temperatuur (zowat 48°), 4 uur voor de medium setting (59°) en 2,5 uur voor de hoogste temperatuur (68°). Als koukleum met een slechte bloeddoorstroming (= fervente aanhanger van het witte vinger syndroom), ging de Novaheat®-temperatuur quasi onmiddellijk naar de hoogste stand zodra de buitentemperatuur onder de 2 à 3° verdween, de medium setting ving al de rest op.

 

Het beste resultaat kreeg ik door de handschoen reeds te activeren, voordat de machine uit de garage werd geduwd. Op het moment dat ik kon vertrekken had de handschoen reeds een mooie ‘vertrek-warmte’. Indien je ze pas activeert na vertrek, nadat je handen het reeds koud hebben,  duurde het flink langer voordat mijn witte vingers begrepen dat ze assistentie hadden gekregen. De laagste verwarming-stand zou het misschien 6 uur kunnen uithouden, maar die was nauwelijks merkbaar tijdens het rijden. Daar voelde ik enkel een lichte verwarming bij binnenhuis gebruik, toen ik de handschoen even uitprobeerde. De aangegeven 2,5 uur fullpower-duurtijd, was op het eind van de winter nog steeds een correcte tijdsindicator. Alleszins, de combinatie van leder, Primaloft® en Hipora® maakt dat geen zuchtje koude kan binnendringen tot aan je handen. Zelfs zonder geactiveerde verwarming is de handschoen een sterke barrière tegen de winterse buitenwereld. Hetgeen ik niet helemaal kon ervaren bij de Tucano Urbano, toen ik bij vriestemperaturen de autosnelweg opzocht. Maar die gaf op zijn beurt dan meer warmte af (evenwel niet aanpasbaar).

Het comfort is van hoog niveau en voelt volledig aan zoals een degelijke motorhandschoen hoort aan te voelen. Een mooie combinatie van comfort, stevigheid en veiligheid. Op dit gebied geen compromissen, hetgeen ook mag verwacht worden voor de € 259.00 verkoopprijs. Geen prikje, maar je krijgt dan ook iets in de plaats. Qua waterdichtheid zit het eveneens snor. Geen enkele keer heeft het membraan me in de steek gelaten. Voor de volledigheid: ondanks dat de volledige winter werd doorgereden, waren de ritten met neerslag niet langer dan enkele uren en werd de meeste nattigheid opgevangen door allroad-achtige handbescherming.

Conclusie


De waterdichte verwarmde handschoenen van 30Seven zijn onopvallende, maar mooi vormgegeven motorhandschoenen. Knap afgewerkt, veilig door middel van alle moderne bescherming en met een uitstekend werkende isolatie en verwarming. Deze verwarming is eenvoudig in gebruik, maar omwille van de batterij natuurlijk beperkt qua uithoudingsvermogen (in vergelijking met bekabelde handschoenen). De basis is reeds een degelijke winterhandschoen en met de integratie van het Novaheat®-verwarmingssysteem worden winterse ritten of pendelen, een serieus aangenamere bezigheid. Dit is geen gewone verwarmde handschoen – dit is een uitstekend werkende, verwarmde motorhandschoen. Persoonlijk had ik de instellingsindicator liever visueel in het zicht gehad (deze is nu verborgen onder de Velcro®-manchet), maar dit kan je bezwaarlijk beschouwen als een nadeel.

Ik vrees opnieuw dat er geen weg meer terug is voor de winterse door-rijder, zodra deze heeft kunnen genieten van een instelbare verwarmde motorhandschoen (al dan niet bekabeld). De versie van 30Seven speelt hierbij in de hogere klasse.

Meer informatie op: http://www.30seven.eu/

Geschreven op 13 oktober 2020
© Motoren & Toerisme