Getest: Rev'it! Pioneer GTX

De Pioneer GTX laarzen zijn halfhoge waterdichte laarzen met een handige snelsluiting die een massa innovatieve schoentechnologie herbergt. Na een jaar intensief gebruik kunnen we stellen dat hij zijn stevige prijskaartje meer dan waard is.

De Pioneers ogen vanop een afstandje als een heel stevig paar bergschoenen, en dat is het in wezen ook. De zool heeft een uitgesproken profiel en werd vervaardigd door de specialist Vibram, die je aantreft in heel wat traditionele wandelschoenen. Ik heb er geen urenlange trektochten mee gemaakt, maar bij korte wandelingen over hobbelige offroad terrein viel wel op dat je heel wat meer grip hebt dan bij doorsnee motorlaarzen. Dat zet zeker aan om af en toe eens af te stappen en een bezienswaardigheid van wat dichter bij te bekijken. Dat is al een troef op zich. De Ortholite binnenzool met ademende open-cell structuur zorgt voor bijkomende stevigheid en goede ademende kwaliteiten.

Een andere troef is zonder twijfel de BOA snelsluiting die je met een enkele  hand en een paar draaibewegingen perfect afgemeten sluit. Dit systeem ken ik bijvoorbeeld van snowboardboots en fietsschoentjes, waar het al langer ingeburgerd is.

Naast de handige bediening zorgt het er ook voor dat de schoen perfect aansluit rond de voet en de druk overal evenredig verdeeld wordt. Je kan de schoen zo veel fijner afstellen in functie van de dikte van de kousen of de temperatuur dan met een ritssluiting of velcro. De kunststof veters zijn ook slijtvaster dan traditionele stoffen veters.

Draagbare bunker

Qua veiligheid en waterdichtheid zit het ook helemaal snor met de Pioneer, want er worden enkel hoogwaardige materialen gebruikt. Het Gore-Tex Performance membraam behoeft geen introductie meer, en is de standaard als het op waterdichtheid en ademende kwaliteiten aankomt. In de praktijk bleven mijn voeten ook altijd droog, op die ene keer na dat ik door een rivier reed en het water tot boven de halfhoge laars opspatte. Enkel hogere laarzen hadden dat kunnen voorkomen. De veiligheid is eveneens perfect verzekerd, met een combinatie van Cordura 500D en Omega leder als basismaterialen. Dat wordt verder aangevuld met een geïnjecteerde enkelcup en TPU enkelschijf, een thermisch gevormde hielcup, versterkte zijpanelen en zachte protectie aan de tong tegen steenslag. Kortom, het is een lichte, draagbare bunker voor je voeten en enkels. Vanzelfsprekend voldoet de GTX aan de certificeringsnorm (in dit geval EN13634, voor de kenners).

Prijs verantwoord

De stevige zool met profiel leidt wel tot het enige nadeel van de Pioneer GTX. Het geheel is noodzakelijkerwijze redelijk robuust, en daarom heb je veel plaats nodig om te schakelen. Bij allroadmotoren is dat doorgaans geen issue, maar bij meer sportieve motorfietsen staat het schakelpookje vaak lager en dan was het soms mikken om de hele laars ertussen te krijgen. Je kan dat bijna altijd aanpassen, maar soms is dat complexer dan je zou willen.

Zeker als we met andere rijders op pad waren en van motor wisselden, was het niet aangewezen om al te veel aan te passen omdat zij de tenen dan weer heel hoog zouden moeten heffen. Maar op je eigen motorfiets zou dat dus niet echt voor grote problemen mogen zorgen, zeker niet als die wat hoger op z’n poten staat. De kans is groot dat deze Pioneer GTX nog lang de eerste keuze blijft als ik op avontuur trek. Het prijskaartje is met 399,99 euro behoorlijk stevig, maar de kwaliteit, het comfort en de brede inzetbaarheid verantwoorden dat helemaal. Zeker als je weet dat een kwaliteitsvolle wandelschoen zonder extra protectie ook al snel 300 euro kost.   

De Pioneer GTX is beschikbaar in maten 38-47

www.revitsport.com

 

Samenstelling: Tom Vander Sande

Geschreven op 1 juni 2023
© Motoren & Toerisme