Voorbeschouwing: Benelux Trophy Superbike-Supersport 2023

Op 8 en 9 april aanstaande is het weer zover want dan gaat in het noord-Franse Croix-en-Ternois de Benelux Trophy anno 2023 van start. Zoals altijd zijn het ‘de kustjongens’ van Ostend Motor Sport die tekenen voor de organisatie van de openingsrace. Nieuw dit jaar is de officiële aanwezigheid van de KNMV, de motorbond bij onze noorderburen, die opnieuw met een officieel kampioenschap en een daarbij horende titel op de proppen komt.

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Wat een kluwen zal je zeggen, maar niets is minder waar; de licentiehouders van de FMB-BMB scoren punten voor het BK, de Nederlanders met een KNMV-licentie voor het ONK en voor de twee titels, in de Benelux Trophy, SSP en SBK, gaan ze met z'n allen in de clinch. Het is nog koffiedik kijken, welke rijders het volledige kampioenschap gaan  rijden. Maar langs Belgische zijde oogt het voor Croix-en-Ternois wel veelbelovend. Bij de supersports vallen onmiddellijk de namen op van Bram Lambrechts, Luca De Vleeschauwer, Sasha De Vits en Jef Van Calster. Dat dit kwartet met elkaar in de clinch zal gaan laat geen twijfel.

Bram Lambrechts gaat een gooi naar de nationale Supersport-titel doen op een Panigale V2 van Ducati Antwerpen/Gent en met de steun van MKC Moto. Foto: Bram Lambrechts fanpage

Van Calster heeft zijn ogen, net als De Vleeschauwer, vanaf dit jaar gericht op het sterke IDM SSP kampioenschap. Luca start ook als vierde rijder bij de trainingen voor de 24H van Le Mans bij het Franse team, Energie Endurance 91. Net als Van Calster komt ook De Vits uit op een Yamaha R6 waarbij De Vits wordt ondersteund door Aprilia-rijder Joshua Broes y Huertas. Lambrechts heeft dan weer een deal met Ducati Gent-Antwerpen om met een Duc Panigale V2 aan de start te komen. Dit kwartet kennende zullen ze niet alleen op de grid verschijnen voor een podiumplaats, maar alle vier het hoogste trapje ambiëren.

Jef Van Calster is één van de favorieten bij de Supersports.

Wie van dit viertal nog Benelux Trophy wedstrijden gaat betwisten zal afwachten zijn. Ook de regerend Benelux Trophy kampioen in de 600cc klasse, noorderbuur Elias Van Roekel, staat nog een jaartje aan de start van het Benelux kampioenschap, alvorens ook hij met Team ORS, - van ex-piloot Tim Van Ooijen-, de stap waagt naar de sterke Duitse raceserie. Zijn progressie laat hem voor niks minder dan een verlenging van zijn titel gaan en is alleszins een rijder die het ganse kampioenschap zal betwisten.

Nederlander Elias Van Roekel mikt op de Benelux Trophy-titel bij de Supersports.

Met afzonderlijke races in de 600cc en de 1000cc klasse zijn er op de korte baan van Croix geen rijders die elkaar in de weg rijden of andere rijlijnen volgen, zodat beide cilinderklassen hun ‘moment de gloire’ kunnen hebben. Met heel wat lokale rijders zal het getal in zowel de SSP als de SBK richting 30 deelnemers gaan per race. Wat al een succes te noemen is.

Wie wint bij de Superbikes?

Mogelijk wordt het nog spannender bij de SBK's met een Belgisch trio; regerend kampioen Yan Ancia, Vincent Lonbois en de terug van nooit weggeweest Benelux Trophy kampioen van 2018 en 2020, Sander Claessen, die na vorig seizoen al zijn tijd en energie in het rijden en in goeie banen leiden van De Aprilia RS660 Dealer Cup Belgium stak, nu volop aan de bak gaat op zijn RSV4.

Sander Claessen gaat dit jaar terug voluit voor de Belgische Superbike-titel.

Lonbois rijdt ook weer het IRRC- kampioenschap, waarbij er twee races samenvallen met de Benelux Trophy. Hoe dat zich gaat ontwikkelen is eveneens koffiedik kijken. Met Nederlander Thijs Peeters en Christopher Lequeux tekenen ook de nummers drie en vier van de eindstand in 2022 present. Neem daarbij good-old Sebastien Legrelle en we hebben vijf rijders uit Belgen land die elkaar het vuur aan de schenen zullen leggen. De grootste outsider en ook kandidaat winnaar in Croix komt echter van over de landsgrenzen uit de omgeving van Zwolle met Ricardo Brink.

Vincent Lonbois, op de Mototech Yamaha R1 M zal een factor van belang zijn in de Benelux Trophy, maar z'n echte focus ligt op het IRRC.

Brink maakte jaren het mooie weer in de IDM bij de Superbikes en maakte nu een stapje terug vanuit het BMW-Socia Team naar een privé gesponsorde Yamaha. Hij gaat resoluut voor de ONK-titel, maar de Benelux Trophy races waar hij aan de start verschijnt is hij sowieso een kandidaat voor de zege. Zo veegde Brink twee jaren geleden tijdens Jack’s Racing Day in Assen al eens de vloer aan met de vaste Benelux Trophy deelnemers.

De Nederlander Ricardo Brink deed de nodige ervaring op in het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaf (IDM) en doet nu een gooi naar de Benelux Trophy.

Voor hem is echter het pocket circuit van Croix een nieuwigheid. Met de BMW M1000RR van Ancia, de Mototech Yam van Lonbois, de Yamaha van Brink, of nog de Aprilia RSV4 van Claessen, staan heel wat merken met mooie en geprepareerde machines aan de start. Ook zijn er nog rijders zoals Ouri Bikkems en Charl Van Gysel, deze laatste op een spiksplinternieuwe Kawa ZX10 van Motos Deschouwer,  die na eerste stappen in 2022 het ganse kampioenschap wensen te rijden. Op dit moment zullen van de toppers Ancia, Claessen en Peeters zeker het ganse kampioenschap, inclusief de twee stratenraces, –Hengelo en Chimay-, rijden en zoals de laatste vijf jaren voor de titel gaan.

Yan Ancia is zoals altijd één van de favorieten in de Superbike-klasse.

Naast de races voor de Benelux Trophy zijn de randprogramma’s altijd overvol. Alleszins in Croix is dit het geval met een goed gevulde Northern Sidecar Cup en een eveneens goed gevulde Belgian Twin Trophy waarbij de stocktwins en de supertwins aparte races rijden. Bij de supertwins starten net geen twintig Aprilia RS660 motoren in hun cup. Ook wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Yamaha R3-R7 Cup, die tijdens heel wat Benelux Trophy weekenden ook in het randprogramma vertoeft. Dit mooie tot de nok gevulde programma en de topdeelnemers nodigen dan ook uit om de openingsrace in Croix-en-Ternois en het vervolg van de Benelux Trophy, annex BK, live bij te wonen. Voor de ticketprijs, de afstand naar Croix, het verwachte weer en het verlengd Paasweekend, hoeft u het niet te laten.

Geschreven op 6 april 2023
© Motoren & Toerisme