Video: King of the Baggers @ Road Atlanta

Het bizarre kampioenschap voor dikke 'American V-twins', dat vorig seizoen als (lichtjes) uit de hand gelopen grap begon in het kader van MotoAmerica , is nu een mini-kampioenschap. We hebben het dan uiteraard over 'The King of the Baggers'. Met drie wedstrijden, telkens in het kader van een MotoAmerica-ronde en een heuse 'title sponsor' in de vorm van taco-deegfabrikant Mission Foods, komt het kampioenschap dit jaar echt van de grond. Toch blijft de 'King of the Baggers' in alle opzichten een cult-klasse. Zo bleken er maar 8 rijders ingeschreven voor de eerste ronde op Road Atlanta en zouden er uiteindelijk maar 6 rijders effectief aan de start staan. Alle rijders zijn 'amateurs', al kunnen de meesten wel bogen op enige vorm van eerdere race-ervaring. Officieel zijn er geen fabrieksteams, maar tussen de lijnen kun je wel lezen dat zowel Harley-Davidson als Indian Motorcycle, hun beste rijders toch behoorlijk technisch bijstaan. 

Of de baggers geëvolueerd zijn ten opzichte van vorig najaar - toen ze voor het eerst in actie kwamen op Laguna Seca - valt moeilijk in te schatten. Feit is wel dat er achter de schermen hard gewerkt wordt om de V-twins zo competitief mogelijk te krijgen. Via accessoire-specialisten en tuners als Vance&Hines en Screamin' Eagle (Harley-Davidson) en Roland Sands Design en S&S Cycle (Indian Motorcycle) hebben beide grote 'American brands' toch een vinger in de pap. Misschien is het daardoor dat het verschil tussen de meer ervaren (en gesponsorde en technisch ondersteunde) rijders en de pure 'privateers' zo groot is.  Tyler O'Hara (S&S Cycle Indian Challenger) pakte op Road Atlanta de pole met een tijd van 1:38.906. Daarmee was de Californiër ruim twintig seconden sneller dan de 7e op de grid, John Seuberling (2:00.477) en dat op een relatief kort circuit van 4.1 km. 

De grote verschillen tussen de Bagger-racers vormen evenwel geen belemmering voor spannende races. Dat werd tijdens de wedstrijd in Georgia aangetoond met de strijd tussen Tyler O'Hara en Kyle Wyman (Screamin' Eagle Harley-Davidson Road Glide). Op motorfietsen van dik 285 kg liggen rempunten nu eenmaal anders dan in de reguliere wedstrijden. Wij amuseerden ons alvast wel bij het bekijken van de korte bovenstaande samenvatting en is dat niet de bedoeling nummer één van de racerij?

 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/MotoAmerica

Geschreven op 10 mei 2021
© Motoren & Toerisme