Video: Indian aan de winst in 1e 'King of the Baggers'-race

Racen met toermotoren? Het idee lijkt knotsgek maar dit weekend is er eindelijk werk van gemaakt. In het voorprogramma van de laatste ronde van het MotoAmerica-kampioenschap, op het circuit van Laguna Seca, nabij Monterey (CA) werd de eerste editie van de 'King of the Baggers' verreden. Het initiatief daarvoor kwam van aftermarket-bedrijf Drag Specialties, dat gespecialiseerd is in onderdelen en accessoires voor dikke Amerikaanse V-twins. 

Geen immense grid voor de eerste editie van de 'King of the Baggers', wel 13 'dapperen' die met een in meer of mindere mate geprepareerde bagger aan de start kwamen. Bekijk in de video hieronder de samenvatting van de race.

Dat het uiteindelijk Tyler O'Hara was die het laken naar zich toe trok, was geen verrassing. De Californiër kwalificeerde zich op z'n Indian Challenger met een tijd van 1:36.738 en dat was bijna 4 seconden sneller dan de tweede, Frankie Garcia. O'Hara en Garcia mochten bovendien als 'fabriekspiloot' voor Indian Motorcycle beschouwd worden en konden rekenen op de technische steun van 'crate engine'-fabrikant S&S Cycle.

Hayden Gillims, door Vance & Hines geprepareerde, Harley-Davidson Electra Glide. Let op de race-voorvork.

Ook Harley-Davidson had met Hayden Gillim - de neef van de betreurde MotoGP-wereldkampioen Nicky Hayden - ook een officiële rijder aan de start staan. Gillim kon voor de ontwikkeling van zijn z'n Harley Electra Glide tot bagger-racer rekenen op de expertise van Vance & Hines. De Californische uitlaatspecialist bouwt voor Harley-Davidson ook de XG750R flat trackers.

 

Plannen om een volledig kampioenschap voor 'baggers' op poten te zetten, zijn er voorlopig niet. Maar wellicht wordt de 'King of the Baggers' wel een jaarlijks terugkerend evenement.

 

Tekst: BJ

Foto's: S&S Cyle, Vance & Hines

Video: YouTube.com/MotoAmerica

Geschreven op 26 oktober 2020
© Motoren & Toerisme