Video: Goodwood Revival Meeting – Barry Sheene Memorial Trophy

Afgelopen weekend vond op het landgoed Goodwood, in de heuvels van het Engelse graafschap West Sussex, de Goodwood Revival Meeting plaats. De Goodwood Revival Meeting is in de kwarteeuw die het evenement bestaat veel meer geworden dan zomaar een racemeeting voor oude auto’s en motorfietsen. Neen, het is eerder een festival, compleet in de stijl van de fifties en sixties, met daar een flinke teug Britishness aan toegevoegd.

Maar het echte spektakel valt toch op het circuit te beleven. Het circuit, waarop in 1948 voor het eerst geracet werd, is een typisch Engels clubcircuit: snel en vloeiend. Er zijn maar weinig andere races ter wereld – op de jaarlijkse Goodwood Members Meeting na dan – waar je zo’n hoeveelheid aan kostbare racemachines uit de jaren ’50 en ’60 in actie kunt aanschouwen en dan hebben we het over de vierwielers. Want waar anders dan in Goodwood zie je een peloton van 15 Ferrari 250’s, bestaande uit zowat alle mogelijke subvarianten, deur-aan-deur tegen elkaar strijden, of kan je een 16-cilinder (Yep, zestien cilinders!) BRM F1 wagen LIVE aan het werk horen?

 

Voor motorrace-liefhebbers is de Barry Sheene Memorial Trophy echter het hoogtepunt van de jaarlijkse Goodwood Revival Meeting. Het receptuur is simpel, équipes van twee bestaande uit één professionele piloot en een gentleman rider, nemen het tegen elkaar op in een endurancerace. De 500cc machines waar ze dat op doen vlamden in de eerste helft van de jaren ’60 ook over Goodwood. Het peloton bestaat dan ook voornamelijk uit Norton Manxes en Matchless G50’s, maar er rijden ook een paar BMW’s en zelfs een MV Agusta mee.

Bekijk ook deze video: 2023 ManxGP - Senior Classic Race

Die laatste werd overigens bemand door niemand minder dan Michael Dunlop. Dunlop was maar één van de namen in de sterrencast van de Barry Sheene Memorial Trophy. Davey Todd, John McGuinness, Josh Brookes, Dean Harrison: kortom zowat iedereen met naam en faam uit de BSB/TT-paddock. Maar het meest opmerkelijke team was toch de combinatie Steve Parrish/Freddie Sheene. Barry Sheene’s oude teammaat en beste vriend, reed dus samen met de zoon van de legende. Bekijk alle actie van de Barry Sheene Memorial Trophy 2023 in de video's hieronder.

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Goodwood Road & Racing

Geschreven op 11 september 2023
© Motoren & Toerisme