Video: De nieuwe Triumph crossmotor in actie

Na twee teaser-video's waarin respectievelijk het chassis en het motorblok van de nieuwe crossmotor voorgesteld worden, toont Triumph nu de motorfiets in actie. Maar er blijven toch nog een aantal vragen onbeantwoord.

Triumph liet in juli een video op de wereld los waarin merkambassadeur Ricky Carmichael de keuze van het merk voor een aluminium ruggengraatframe voor z'n crossmotor uitlegt en motiveert. Die video kwam er bijna dag op dag twee jaar nadat Triumph z'n plannen voor een gamma van cross- en enduromotoren had bekend gemaakt. 

Kijk: Hoe Triumph het chassis voor z'n toekomstige crossmotor ontwikkelde

Drie weken geleden, en drie weken na de lancering van de chassis-video, deed Triumph hetzelfde voor het viertakt kwartliter-blok dat de eerste crossmotor van het merk zal aandrijven. Een blok dat Triumph weliswaar in eigen regie ontwikkelde, maar waarvan industrie-insiders zeggen dat het wel sterk bij een KTM-exemplaar aanleunt. 

Kijk: Hoe het nieuwe crossblok van Triumph eruitziet

Nu komt Triumph dus voor het eerst met een video waarin de motorfiets rijdend te zien is. De video is vermoedelijk in Florida op Ricky Carmichaels eigen circuit opgenomen en naast de merkambassadeur komt met Evan Ferry ook één van de toekomstige Amerikaanse fabrieksrijders in beeld. Leuk detail: Ferry is de zoon van Tim 'Red Dog' Ferry, die het als Yamaha-fabrieksrijder in de eerste helft van de 'nillies' tegen Carmichael moest opnemen. 

Wat leerden we uit deze video?

Toch een aantal zaken. Zo zien we dat de Triumph 250F - zoals we 'm maar voorlopig zullen noemen - uitgerust is met KYB (Kayaba) vering en Brembo rem- en koppelingshendels. Het stuur dat op de motoren in de video gemonteerd staat is een ProTaper, terwijl de grips sterk op die van ODI lijken. In een zeldzaam onboardbeeld zien we dat de linker stuurhelft uitgerust is met vier knoppen. 

Let op de vier knoppen op de linker stuurhelft van boven naar onder zijn dat: launchcontrole (LC), quickshifter (QS), tractiecontrole (TC) en mapping (M).

Zo weten we nu dus al dat de Triumph 250F ook over heel wat elektronische rijhulpmiddelen zal beschikken. Zaken als mapping (meer dan 2 op de Triumph?), launch- en tractiecontrole-systemen zijn nu stilaan ingeburgerd op (viertakt) crossmotoren. Quickshifters zijn dat vooralsnog niet. We weten ook dat Triumph de 250F eind dit jaar, ten laatste volgend jaar al te koop zal aanbieden in de Verenigde Staten. Dat is nu eenmaal nodig omdat het technische reglement van de AMA (American Motorcyclist Association) voorschrijft dat de basis voor de fabrieksmotoren een productiemotor moet zijn die gewoon voor het publiek te koop is.

Triumph komt in de VS volgend jaar met een fabrieksteam dat uit rookie Evan Ferry (die in de video) en Jalek Swoll zal bestaan. Beide rijders zouden in het AMA Supercross East-kampioenschap uitkomen, waardoor het team iets meer tijd zal hebben om zich voor te bereiden. Voor de outdoor-wedstrijden krijgen ze het gezelschap van de meer ervaren Joey Savatgy.

 

Evan Ferry is één van de toekomstige Amerikaanse Triumph-fabrieksrijders.

Wat weten we nog niet?

In de video zijn de 250F Triumphs voorzien van zwart bodywork, maar er waren evenwel geen graphics te bespeuren. Dit wordt dus niet de definitieve livrei. Verwacht wordt dat Triumph de crossmotor, begin oktober,  aan de vooravond van de Motocross of Nations in het Franse Ernée zal onthullen. Dan krijgen we uiteraard ook de juiste typeaanduiding te horen, iets waar tot nog toe door Triumph zelf geen gewag werd gemaakt, en worden we ook wat wijzer wat het gewicht, prijs en dealer-netwerken betreft.

 

Tekst: BJ

Foto's: Triumph Motorcycles Press

Video: YouTube.com/Official Triumph Motorcycles

Geschreven op 6 september 2023
© Motoren & Toerisme