Video: Hoe Triumph het chassis voor z'n toekomstige crossmotor ontwikkelde

Twee jaar geleden verraste Triumph vriend en vijand met het bericht dat het zich in de toekomst ook op cross- en enduromotoren zou gaan toeleggen. Het Britse merk heeft een lange geschiedenis in de offroad motorsport-takken maar na de herstart onder John Bloor van begin jaren '90 richtte Triumph zich toch exclusief op straatmotoren. De laatste jaren kwam daar verandering in want de Tigers, de populaire allroads van het merk, werden steeds meer offroad-gericht. En da's geen verrassing want die trend zagen we ook al bij concurrenten als BMW, KTM en zelfs Ducati. 

Lees meer: Triumph gaat cross- en enduromotoren bouwen

Sinds die memorabele aankondiging, die overigens meer vragen dan antwoorden deed rijzen, voedde Triumph met mondjesmaat pers en publiek omtrent de ontwikkeling van het project. De afgelopen kwamen we maar weinig te weten over het project. Er werden teammanagers voor de toekomstige fabrieksteams aangeduid en naast Ricky Carmichael en Ivan Cervantes die de ambassadeurs zijn van het project werden ook voormalige motorcrossers Clement Desalle en Ivan Cervantes voorgesteld als testrijders.

Nu komt daar dus verandering in met onderstaande video, waarin Triumph ons voor het eerst een crossmotor, of althans het chassis ervan, toont. In de video maken we kennis met de belangrijkste personen binnen het R&D-team achter dit project. En het hoeft niet te verbazen dat dat team nagenoeg volledig uit Amerikaanse testrijders en technici bestaat. Triumph koos uiteindelijk voor een aluminium ruggengraatframe, zoals we dat eerder ook al op de Yamaha crossmotoren zagen. In de video lichten Ricky Carmichael, Ivan Tedesco en Dave Arnold (jarenlang één van de voornaamste technici achter Honda's Amerikaanse fabrieksteam, BJ) de keuze voor dat type frame toe. 

Tekst: BJ

Foto en video: YouTube.com/Official Triumph Motorcycles

Geschreven op 31 juli 2023
© Motoren & Toerisme